Foto: TT

Sverige trea i hälsotoppen

Publicerad

Det mest hälsosamma landet att leva i? Island. Men Sverige kommer in som god trea, strax efter Singapore. Listan finns i en vetenskaplig artikel publicerad i den högt ansedda tidskriften The Lancet.

I en stor metastudie jämförs 188 länder mot FN:s mål för hållbar utveckling. Bland de 33 indikatorer som mäts i undersökningen finns fattigdom, tillgång till rent vatten och utbildning, men även faktorer som jämlikhet och industriell innovation.

Fler än 1.800 forskare i 124 länder har bidragit med material till studien, skriver Bloomberg.

Överst på listan finns Island, följt av Singapore och Sverige. Sverige får full pott i många välfärdsrelaterade områden, medan övervikt, självmord och alkohol är de tre områden där Sverige presterar sämst

Några länder lyfts fram av författarna till undersökningen. Island prisas för sitt arbete med att minska användandet av tobak. Även Tadzjikistan och Östtimor får särskild uppmärksamhet, för en framgångsrik kamp mot malaria respektive ett målmedvetet arbete med att bygga upp ett fungerande sjukvårdssystem.

Finland placerar sig som sexa på listan, men Norge och Danmark hamnar utanför topp tio. Norge på plats 11 och Danmark som nummer 16.

Studien har bekostats med medel från stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation.

FAKTA: DE MEST HÄLSOSAMMA LÄNDERNA – TOPP 20

Visa

1. Island

2. Singapore

3. Sverige

4. Andorra

5. Storbritannien

6. Finland

7. Spanien

8. Nederländerna

9. Kanada

10. Australien

11. Norge

12. Luxemburg

13. Irland

14. Malta

15. Tyskland

16. Danmark

17. Cypern

18. Belgien

19. Schweiz

20. Italien

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer