Sverigebilden har förbättrats utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska coronastrategin har väckt stort internationellt intresse och resulterade under våren i en del negativ bevakning.

Nu har dock den internationella rapporteringen skiftat fokus och är i huvudsak positiv, visar Svenska institutets senaste rapport.

I utländsk media har det skrivit mycket om den svenska strategin, som ofta jämförts med andra länders hantering av coronaviruset.

Enligt Svenska institutet har rapporteringen i huvudsak varit neutral och grundat sig på fakta. Under ett par veckor i slutet av maj hade rapporteringen dock en mer negativ tonalitet.

SI:s bedömning är att rapporteringen i huvudsak har varit neutral, men under ett par veckor i slutet av maj förekom mer rapporteringmed negativ tonalitetoch de senaste veckorna har rapporteringen varit mer positiv.

Enligt Svenska institutets senaste rapport, som utgår ifrån internationell bevakning i nyhetsmedier och i sociala medier under perioden 16-29 september, har tonaliteten varit övervägande neutral till positiv.

Enligt Svenska institutet tenderar bevakningen att följa händelseutvecklingen och under den period som undersökts rapporterades det mycket om ett gynnsamt läge i Sverige med en låg smittspridning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.