Sverigedemokrat hänger ut misstänkt

Uppdaterad
Publicerad

Den 23-årige man som misstänks för mordet på en 78-årig kvinna i Landskrona hängs ut på nätet. En av dem som namngett honom är en ledande Sverigedemokrat.

Det är Kent Ekeroth, internationell sekreterare i Sverigedemokraterna, som publicerar namn och födelsedatum på 23-åringen. Kent Ekeroth kandiderar till riksdagen som nummer 16 på partiets lista. Men hans agerande väcker inga protester från partiledningen.

-Vi tycker att man ska vara restriktiv med det, men vi kan också tycka att det kan finnas en poäng med att i bland lyfta fram enskilda fall, säger Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas presschef.

Men är det en politikers sak att på sin blogg lägga ut namn och personnummer på en person är misstänkt för ett brott?

-Om det är en del i en större diskussion kring kriminalpolitik, till exempel invandrares överrepresentation i brottstatistiken, så kan det vara relevant.

Tror du att Kent Ekeroth publicerat namn och födelsedatum om mannen hade haft ett mer svenskklingande namn?

-Ja om det hade varit relevant för en bredare diskussion, säger Mattias Karlsson.

Det begås ju massor av brott i Sverige varje dag, då kan ju alla de här brotten stödja någon tes?

-Det får man avgöra från fall till fall.

Men att jämföra invandrares brottsbenägenhet med svenskars i brottstatistiken är inte helt enkelt, enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Huvudanledningen till att invandrare är överrepresenterade är, enligt honom, att de generellt sett lever under sämre sociala förhållanden än svenskarna.

-I gruppen finns högre arbetslöshet, sämre bostäder, mer problematiska bostadsområde och lägre inkomster. Om man jämför svenskar och invandrare som lever under samma förhållanden blir skillnaden mycket, mycket mindre, säger Sarnecki till Rapport.

Kent Ekeroth har inte kunnat nås för en kommentar.

Jenny Lagerstedt

Freja Salö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.