Justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD), rikspolischefen Anders Thornberg och justitieminister Gunnar Strömmer (M). Foto: Tommy Pedersen/TT,Henrik Montgomery/TT,Jessica Gow/TT

Sverigedemokraterna kräver rikspolischefens avgång

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna kräver rikspolischef Anders Thornbergs avgång. Men justitieminister Gunnar Strömmer (M) har fortsatt förtroende för polischefen.

– Jag har fullt fokus på att stödja polisen i det allvarliga läge som råder, säger han till SVT Nyheter.

Enligt Ekot framförde SD kravet på rikspolischefens avgång till justitieminister Gunnar Strömmer (M) under ett möte mellan polisledningen och regeringen. Orsaken uppges vara rikspolischefens oförmåga att komma till rätta med gängkriminaliteten.

– Vi menar att det behövs en ny polisledning som kommer in med ny kraft, ett delvis annat sätt att tänka som på ett bättre sätt förstår situationens allvar och som är villiga att också på allvar ta tag i de problem som vi står inför, säger justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) till Ekot.

Insikt efter påskupploppen

Jomshof säger till radion att han landade i slutsatsen att det behövdes en ny polisledning efter de så kallade påskupploppen 2022 eftersom han anser att myndigheten inte visade sig vara mogen uppgiften.

På frågan vilken skillnad en ny rikspolischef skulle kunna göra i kampen mot gängkriminaliteten svarar han:

– Ytterst handlar det om polisen, de signaler man sänder ut, hur polisen arbetar, vilka prioriteringar man gör och vilka insatser man gör.

Strömmer: Stödjer polisen

Justitieminister Gunnar Strömmer säger till SVT att han har fortsatt förtroende för Anders Thornberg.

– Vi har ett mycket allvarligt läge med skjutningar och sprängningar, framför allt i Stockholm. Jag har fullt fokus på att stödja polisen i det allvarliga läge som råder just nu, för att kunna bryta våldsspiralen och för att få fram nya skarpa verktyg till polis och åklagare, säger Strömmer.

– Regeringen har lagt tydliga uppdrag till polisen om högre effektivitet och större operativ kraft. Vi har också ökat resurserna kraftigt, och med det följer berättigade förväntningar från medborgarna på resultat och leverans. Det är bra med kritisk debatt och granskning rörande polisen, säger Strömmer.

SVT Nyheter har sökt rikspolischefen som avböjer att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.