Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt. Foto: TT

Sverigedemokraterna presenterade sin skuggbudget

Uppdaterad
Publicerad

När Sverigedemokraterna presenterade sin skuggbudget var en av huvudpunkterna en insparning på 208 miljarder kronor på minskade kostnader för invandring och integration. Bland annat genom att minska asylinvandringen med 95 procent.

På torsdagen släppte Sverigedemokraterna sin skuggbudget och partiet vill spara in 208 miljarder kronor på minskad invandring under fyra år, en besparing på 32,2 miljarder kronor nästa år.

– Det förklarar en majoritet av hela vårt finansiella utrymme, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

En del av de insparade pengarna kommer ifrån att asylinvandringen omedelbart ska minskas med 95 procent. Tidigare har partiet talat om en gradvis minskad asylinvandring. Men partiet vill nu skärpa kraven på grund av den pågående flyktingkrisen.

– Många som kommer till Sverige just nu kommer ifrån Danmark och befinner du dig i Danmark är du inte i direkt nöd, säger Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson.

Partiet vill alltså att flyktingar ska söka asyl i det första säkra landet och eftersom det inte är krig i länderna runt Sverige vill Sverigedemokraterna att ingen ska kunna söka asyl i Sverige. De flesta som flyr från exempelvis Syrien kommer till först Grekland och Italien. Men hur de länderna ska hantera flyktingkrisen, om flyktingar inte kan söka sig vidare upp i Europa, gav Sjöstedt inte svar på.

– Vi gör inget särskilt med Grekland och Italien, säger Sjöstedt.

Satsning på barn och landsbygd

De insparade pengarna ska satsas på en rad olika poster. Bland annat kommer man satsa två miljarder på förskolan, till exempel minskade barngrupper på förskolorna och pengar till ökad kvalitet på förskolor.

Partiet vill också lägga mer på skolan och läraryrket, göra en industrisatsning på 2,9 miljarder kronor, samt riktiga satsningar mot landsbygden. SD säger nej till höjd bensinskatt och vill också höja milersättningen. Tidigare har Expressen rapporterat att partiet vill anställa 7.000 poliser de närmsta sju åren.

I budgetmotionen säger partiet även nej till en rad andra skattehöjningar som regeringen vill genomföra, bland annat försämringen av rut- och rot-avdragen, den särskilda löneskatten för äldre och nedtrappningen av jobbskatteavdraget.

– Det är skatt direkt på arbete, det är en skattehöjning mot landsbygden som slår väldigt hårt och det är skatt på energi, säger Sjöstedt.

– Det är en total felprioritering.

Vill samarbeta med Alliansen

Sverigedemokraterna tog också upp att man var överens med Alliansen om flera olika motioner och att man aktivt kommer rösta på dem. Det skulle enligt Oscar Sjöstedt (SD) innebära att man kan stoppa flera förslag från regeringen.

Han menar också att det inte skulle bryta mot decemberöverenskommelsen, något som SVT:s politiske reporter Pontus Mattsson inte håller med om.

– Det skulle innebära att de borgerliga partierna bröt mot decemberöverenskommelsen. Jag tror inte de hade läst på ordentligt om hur decemberöverenskommelsen är formulerad. Men det här är en signal till väljarna att här finns det ett par punkter i regeringens budget som de borgerliga partierna skulle kunna sätta stopp för om man vill det, säger Pontus Mattsson.

Hur skulle du sammanfatta den här skuggbudgeten?

– Det var en väntad skuggbudget eftersom den handlade om invandring och välfärd. Med lågra giftpilar mot resten av oppositionen, som att SD skulle vara det enda riktiga oppositionspartiet, säger Pontus Mattsson.

Skuggbudget

En skuggbudget är en budgetmotion eller ett budgetförslag som läggs fram av partier i opposition till regeringen.

I och med decemberöverenskommelsen får skuggbudgetarna en ännu mindre betydelse än tidigare eftersom alliansen har lovat att släppa igenom regeringens budget. Skuggbudgetarna blir därför ett sätt att visa för väljarna hur den ekonomiska politiken skulle se ut om partiet i fråga hade en egen majoritet i riksdagen.

SD:s förslag

Reformer för 59 miljarder 2016.

De betalas genom:

minskade kostnader för migration och integration, 32,2 miljarder

slopad rabatt på arbetsgivaravgift för att anställa unga, 9,2 miljarder-höjd krogmoms, 5,3 miljarder

nej till traineejobb och extratjänster, 2,3 miljarder

nej till byggsubventioner, 5,1 miljarder

uttag ur bankernas stabilitetsfond, 2,5 miljarder

höjd avgift för gruvbrytning, 1,1 miljarder

nej till inköp av skyddsvärd skog, 1,2 miljarder

SD säger nej till:

höjd bensinskatt

försämrade rot- och rut-villkor

särskild löneskatt för äldre

nedtrappat jobbskatteavdrag

höjd statlig skatt och höjd skatt på kärnkraft

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.