Foto: Jessica Gow / TT

SD vill ha lägre bensinpris och fängelseplatser utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Lägre bensinpris, sänkt pensionärsskatt och möjlighet att hyra fängelseplatser i andra EU-länder, det är några av de förslag som Sverigedemokraterna presenterade under onsdagen i sitt valmanifest. Presskonferens sändes direkt i SVT:s Forum.

– Det här blir vårt kontrakt till väljarna, inleder partiledare Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna fokuserar på fyra punkter då man i dag presenterar sitt valmanifest:

En sänkning av priset på bensin och diesel.

Val 2018 – #dinröst

Avskaffad och sänkt pensionärsskatt.

Satsning på kommunal välfärd, i synnerhet äldreomsorgen, och vårdpersonalens arbetsmiljö.

Rättspolitik, och möjligheten att hyra fängelseplatser i andra länder.

Reduktionsplikten

Sverigedemokraternas valmanifest bjuder på en blandning av nya och sedan tidigare kända förslag. Den första punkten var ett sänkt pris på bensin och diesel med 70 öre litern ”vid pumpen”.

Priset ska sänkas genom att förändra reglerna för den så kallade reduktionsplikten, i kombination med en justering av skattesatserna på bensin och diesel. Syftet med reduktionsplikten är att öka användandet av biodrivmedel och infördes av nuvarande regeringen.

Fängelseplatser i andra länder

Inom rättspolitiken vill partiet sedan tidigare se skärpta straff, och att flera ska dömas till fängelse längre tid. För att klara ett ökat behov av platser på anstalter vill man se över att kunna hyra fängelseplatser på anstalter i andra EU-länder för att placera dömda brottslingar där.

Han menar att det finns ledig fängelsekapacitet i EU.

– Det är också avsevärt billigare att driva fängelser i andra länder i EU, säger partiledaren Jimmie Åkesson.

– Vi behöver utöka kapaciteten i svensk kriminalvård.

Enligt partiets rättspolitiska talesperson Adam Marttinen kan man bland annat tänka sig att en del av fängelsestraffet avtjänas i ett utländskt fängelse, medan den sista delen av tiden avtjänas i Sverige.

Man öppnar också för anonyma vittnen.

– Det är en av de viktigaste åtgärderna om vi ska komma åt den organiserade brottsligheten, säger Adam Marttinen.

Avskaffad pensionärsskatt

I valmanifestet finns också sänkt och sikt avskaffad pensionärsskatt, ett område som inte bara SD utan en rad riksdagspartier talat om tidigare. Jimmie Åkesson menar att målet är att skillnaden mellan inkomst av tjänst och inkomst av pension ska avskaffas redan nästa år. På sikt vill han jämställa skatt på pension med inkomstskatt.

– Även pensionärerna ska följa med i alla framtida sänkningar av inkomstskatten, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna vill också, liksom flera andra partier, korta vårdköerna. Partiet har sedan tidigare föreslagit ett mål på max 30 dagars väntetid till specialistsjukvård.

– Tidigare var vi en förebild i omvärlden, tyvärr är det inte så längre. Vi har visserligen bra resultat, men väntetiden är alldeles för lång, säger partiets sjukvårdspolitiska talesperson Per Ramhorn.

– Vårt mål är inte att korta vårdköerna utan att ta bort dem helt och hållet.

Fasa ut ränteavdraget

Enligt partiets ekonomisk- politiska talesperson Oscar Sjöstedt ska förslagen i valmanifestet finansieras bland annat genom förändringar i migrationspolitiken och arbetsmarknadspolitiken. Man vill också fasa ut ränteavdraget med 1 procentenhet per år i fem år, för att sedan utvärdera effekten.

– Man ska inte likställa det här med en heltäckande budget, det kommer vi lägga senare i höst. Vi vet inte när det blir. Antingen gör vi det själva eller tillsammans med någon annan, det vet vi inte heller, säger Oscar Sjöstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet