Sveriges ambassad i Irak öppnas

Publicerad

I sommar ska svenska ambassaden i Irak återigen öppnas efter 18 blodiga och oroliga år i landet.

-Vi räknar med ett officiellt öppnande i sommar, säger Petra Hansson vid utrikesdepartementets presstjänst.

Ambassaden i Bagdad har inte varit fast bemannad med svensk personal sedan den utrymts den 15 januari 1991, inför den USA-ledda alliansens anfall mot Irak den 17 januari – efter att Irak invaderat Kuwait.

Därefter har drygt 18 blodiga år följt i Irak. Saddams Husseins förtryck övergick 2003 i andra Gulfkriget – som följts av religiöst och etniskt präglat våld.

Förbättrat säkerhetsläge
Men nu anser UD att säkerhetsläget förbättrats så mycket att ambassaden kan öppnas igen. Personal från ambassaden i Amman har hittills skött angelägenheterna i Irak, och mer och mer på plats på senare tid.

-De åker väldigt ofta dit, säger Hansson.

Vaktades under strider
Men även under de allra tyngsta dagarna av bombardemang vaktades ambassaden av den närmast legendariske Ibrahim Ali Suza, en lokalanställd irakisk kurd. Beväpnad med en mindre arsenal av kalasjnikovkarbiner höll han plundrare på hälsosamt avstånd.

Abu Ali, som han kallas, besökte Sverige 2004 efter 35 år vid ambassaden och tilldelades medaljer för ”nit och redlighet i rikets tjänst” samt Nordstjärnemedaljen.

Nu har Abu Ali pensionerats, men säkert dyker han ändå upp vid ambassaden.

-Om man går hem och sover så dör man långsamt, om man jobbar lever man längre eftersom man rör på sig, sade han till TT 2004.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer