Största folkökningen sedan 1861

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges befolkning ökade kraftigt 2016, och männen fortsatte dra i från. Men trots att invandringen är huvudorsak till folkökningen är fortfarande de flesta svenskar födda i Sverige, kallar sina nyfödda Alice eller Oscar, och delar rättvist på tiden med barnen vid en separation.

Befolkningen i Sverige har inte ökat så kraftigt sedan 1861, visar nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Så gott som samtliga kommuner i landet har under 2016 vuxit tack vare invandringen. Att färre dör än föds bidrar också till att vi blir allt fler.

De flesta av de nya invånarna kommer från Syrien, där drygt tre av tio invandrare var födda, enligt SCB. Men den näst största invandrargruppen är svenskfödda som återinvandrar.

Syrierna har också tagit över platsen som den näst största utlandsfödda folkgruppen efter att ha passerat irakierna. I topp ligger ännu vårt grannfolk finländarna som största utlandsfödda grupp i Sverige.

Flesta födda i Sverige

Men fortfarande är över 80 procent av befolkningen född i Sverige, de flesta ger sina nyfödda namnen Alice och Oscar, handlar på nätet och delar i stort sett rättvist på barnens tid mellan föräldrarna vid en separation. Något fler gifte sig under 2016 jämfört med året före.

Trots ryktet om den svenska jämlikheten mellan könen så är dock andelen barn som mest eller enbart bor bara hos mamman betydligt fler än de som bor hos pappan, visar tidigare statistik från SCB. Och kvinnor och män återfinns i olika yrken på arbetsmarknaden, kvinnor jobbar oftare deltid, och får lägre lön.

Färre flyttade

Under 2016 flyttade något färre än under piken 2015. När flyttlasset väl rullar, rullar det till storstadsregionerna.

Populäraste kommunen att flytta in i var Stockholm, följt av Göteborg och Malmö. På sista plats bland kommunerna på SCB:s 50-i-topp-lista för 2016 återfanns Lidingö.

Vi lever också i snitt allt längre, och antalet 100-åringar eller äldre ökade 2016.

Så mycket ökade folkmängden

Under 2016 ökade antalet folkbokförda i Sverige med 144.136 personer, vilket motsvarar 1,46 procent, visar färska siffror från SCB.

För att hitta en större relativ folkökning, alltså folkökningen i relation till folkmängden i landet, får man gå ända tillbaka till 1861, då Sveriges befolkning ökade med 1,49 procent.

Totalt uppgår folkmängden nu till 9.995.153 personer. Männen passerade 2015 fem-miljonersstrecket och vid årsskiftet var fördelningen mellan män och kvinnor 50,2 respektive 49,8 procent.

Andelen svenskfödda personer utgör 82,1 procent av befolkningen.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.