Sveriges Radio hackade på Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Flera av Sveriges Radios konton på Twitter har hackats – ett antal märkliga och obscena inlägg postades under lördagen. Nu har Twitterkontona SR Ekot och SR Politik stängts ner.

Sveriges Radios Ekot-redaktion har blivit hackade på Twitter. Det hela uppmärksammades efter att flera märkliga inlägg började publiceras under lördagen.

Bland annat skriver kontot: ”What up baby girl”. Några av inläggen har ett rasistiskt och sexuellt språkbruk och hackaren, eller hackarna, har också lagt ut en bild på ett australiskt körkort.

– Jag håller på att undersöka exakt vad som har hänt. De här meddelandena kommer inte från oss, säger radions presschef Claes Bertilson till SVT Nyheter.

”Ser allvarligt på det”

Klas Wolf-Watz är chef på Ekot:

– Det vi vet är att någon, eller några, obehöriga har skickat ut meddelanden på vårt Twitter-konto. Vi ser väldigt allvarligt på det så klart i och med att det inte är vi som står bakom de meddelandena. Vi jobbar på att lösa det, säger han till SVT Nyheter.

Även SR Politik och SR Ekonomiekot har hackats och såväl de kontona som SR Ekot har stängts ner.

Händelsen har fått Sveriges Radio att trenda på svenska Twitter.

Har stängt ner tre konton

Vid 15.30-tiden på lördagen hade Sveriges Radio fortfarande inte kontroll på situation.

– Exakt vad som har hänt har vi inte fått fram men vi har stängt ned de tre konton som vi vet är påverkade, säger presschefen Claes Bertilson.

Har ni någon uppfattning om vem eller vilka som ligger bakom?

– Just nu har jag ingen sådan information, utan det har handlat om att hantera den akuta situationen som var och sen kommer vi att titta vidare på det i efterhand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer