Foto: TT

SVT avslöjar: Migrationsverket har inte polisanmält avancerade passförfalskningarna – ”Görs i turordning”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har sedan i höstas specialgranskat alla turkiska pass som dyker upp i asylärenden, eftersom det dykt upp en ny sorts avancerade förfalskningar som inte upptäcks vid den vanliga kontrollen. Men nu visar det sig att specialgranskningen inte gäller alla ärenden – och att Migrationsverket fortfarande inte polisanmält förfalskningarna.

När SVT tidigare i år intervjuade Migrationsverkets ansvarige chef Magnus Bengtsson om den nya typen av förfalskningar, förklarade han att myndigheten alltid polisanmäler denna typ av förfalskningar. Men när SVT begär ut anmälan i detta fall visar det sig inte finnas någon.

”Polisanmälan görs generellt i turordning, dvs de äldre ärendena går först. Eftersom vi började specialgranska de turkiska passen först under hösten 2018 innebär det att dessa ärenden inte har polisanmälts än”, skriver Migrationsverkets presstjänst till SVT.

– Det är förvånande, generellt sett måste ju polis underrättas så man får chansen att stoppa det. Det är ju pågående brottslighet, vi vet att att handeln med falska pass är gigantisk, säger riksdagsledamoten Johan Pehrson (L) i en kommentar.
 

- Det är förvånande, det är ju pågående brottslighet, säger Johan Pehrson (L) om det faktum att Migrationsverket inte polisanmält de avancerade förfalskningarna om turkiska pass. Foto: Lars Schröder/TT

Granskar inte alla pass

Migrationsverkets granskning är heller inte fullständig, man specialgranskar bara pass som dyker upp i asylärenden. När en person söker arbetstillstånd kan vederbörande skicka in egentagna kopior på pass och andra handlingar.

”I ärenden om arbetstillstånd är huvudregeln att endast inskannade passkopior i ansökan ska utgöra underlag för bedömning av identiteten, specialgranskningen av turkiska passhandlingar har därför inte omfattat ärenden om arbetstillstånd” skriver presstjänsten.

Som SVT tidigare berättat har Migrationsverket informerat Skatteverket och förvaltningsrätten i Göteborg om förfalskningarna. Men det har inte gått någon information till tullen eller till de ambassader som hanterar asylärenden.

Motivet är enligt presstjänsten att ”information som inkommer till Migrationsverket har ofta redan meddelats andra instanser”.

Vet du mer om detta? Kontakta SVT:s reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.