Stulen barndom Foto: SVT

SVT-dokumentär ledde fram till ersättningar

Uppdaterad
Publicerad

Det var en dokumentär på SVT som belyste hur många barn under drygt 70 års tid vanvårdades i fosterhem och barnhem. Det blev upprinnelsen till att staten startade en utredning och beslöt att betala ut ersättningar till de drabbade. Nu är allt klart – och så här gick det.

Mellan 1920-1995 omhändertogs minst en kvarts miljon barn av samhället och placerades på barnhem eller fosterhem, många gånger under mycket svåra former. Journalisten Thomas Kanger uppmärksammade detta i en dokumentär, Stulen barndom, i SVT 2005.

Beslut i juni

Dokumentären väckte stor uppmärksamhet med tanke på hur illa barnen behandlades. En vanvårdutredning startade och vid en högtidlig ceremoni i Stockholms stadshus hösten 2011 bad staten de som drabbats av vanvård om ursäkt och lovade att en ersättning om 250.000 kronor skulle ges till de som vanvårdats under åren 1920-1980.

Vanvårdade i fosterhem

Men hur blev det?

Ersättningsnämnden bildades den första januari 2013 och tog emot ansökningar från människor som ansåg att de hade vanvårdats. Nu i juni avslutar nämnden sitt arbete och vi har facit.

Fler än beräknat får avslag

Sammanlagt har närmare 5.000 personer sökt. 2.192 personer (46 procent) har beviljats ersättning och 2.602 personer (54 procent) har fått avslag.

Det är många fler som fått avslag än beräknat, i budgetpropositionen avsattes cirka en miljard kronor till ersättning men bara hälften har använts, så staten har sparat en halv miljard på dem vanvårdade.

Göran Johansson är den utredare som ledde vanvårdsutredningen och han är starkt kritisk till att så få fått ersättning. Han menar att det beror på att den lag som skulle styra vilka som skulle få ersättning blev så hård, att kraven för att få ersättning blev så högt ställda vilket gjorde det omöjligt för många att få ersättning. Han menar också att i en internationell jämförelse är det väldigt få som fått ersättning i Sverige.

Se hela dokumentären Stulen Barndom i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vanvårdade i fosterhem

Mer i ämnet