Foto: Scanpix.

SVT festar för fyra miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Efter avslöjandena om myndigheternas miljonfestande går nu SVT ut med kostnaderna för sin stora personalfest. Fyra miljoner kommer 2.500 anställda få festa loss för i höst.

Den 15 september bjuds alla som jobbar på Sveriges Television på stor fest på Waterfront Congress Center i Stockholm. Kostnaden för festen uppgår till totalt fyra miljoner. Bland annat bjuds personalen på mingeltallrik och två glas vin för 440 kronor. Utöver kostnaden för mat och dryck tillkommer kostnader för lokal, övernattningar, eventbyrå, DJ och artister.

SVT:s kommunikationsdirektör Helga Baagøe tycker att kostnaden – nästan 2.000 kronor per anställd – är rimlig.

–Det finns inga excesser, inga dyra artister, inga märkliga kostnader.

Hur finansieras festen?

–Vi har ingen annan finansiering än licenspengar. Det gör att vi måste vara oerhört kostnadsmedvetna, vi har strävat hårt för att hålla nere priset, upphandlat och varit duktiga på att förhandla.

Festen, som hålls vartannat år för samtliga medarbetare på SVT:s alla redaktioner, kommer efter en sommar då Rapport och Aktuellt fyllts av rapportering om hur exempelvis Tillväxtverket och Säpo festat loss för skattebetalarnas pengar och inte följt lagen om offentlig upphandling. Men enligt Baagøe har inte rapporteringen påverkat kostnaden eller förberedelserna för SVT-festen.

–Nej. Vi har tänkt rätt från början. Det är naturligt för oss att alltid fråga oss själva om vi använder licenspengarna rätt. Vi är ett av Sveriges mest granskade företag och det ska vi vara.

Baagøe tycker att det är betydelsefullt att SVT:s anställda får gå på fest.

–Det är viktigt utifrån ett medarbetarperspektiv att skapa en känsla av att vi är ett företag.

Sover över hos varandra

Hon tillägger att SVT de senaste åren försökt hålla nere kostnaderna genom att personal som arbetar för någon av SVT:s regionala redaktioner erbjuds bo hos en kollega boende i Stockholm.

Även Sveriges Radio har gått ut med kostnaderna för sina fester, som även de hålls vartannat år för samtliga anställda. Kostnaden brukar ligga på tre till fyra miljoner och antalet festdeltagare är 1.600-1.700.

”Arrangemanget finansieras i stor utsträckning, men inte helt, av upphovsrättsersättningar”, skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö och Mats Svegfors på företagets intranät enligt tidningen Journalisten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Säpofesten

Mer i ämnet