SVT-journalisten Lars Orup är död

Uppdaterad
Publicerad

Lars Orup, Aktuellts nyhetsankare och ansikte utåt under många år, avled i går efter en längre tids sjukdom.

Tillsammans med Åke Ortmark och Gustaf Olivecrona var han ett av de tre så kallade O:na som anses ha introducerat skjutjärnsjournalistiken i svensk television. Lars Orup pensionerades från SVT 1982.

Orup föddes 2 oktober 1918 i Lindes- berg i Västmanland. 1947 började han på Sveriges Radio och året därpå blev han SR:s korrespondent i Bonn.

Vad gäller det nya förhållningssättet brukar utfrågningen av statsminister Tage Erlander 1966 nämnas som ett klassiskt exempel. På frågan vilket råd han ville ge de unga i bostadsbristens Sverige blev han närmast svarslös och miljonprogrammet tog fart.

1960 återvände Lars Orup till SVT och Aktuellt. Många minns nog hans karateristiska röst. Efter 22 år i tv-rutan så gick Orup i pension.

Under sin karriär medverkade Orup i flera andra program som Dokument utifrån, Fråga Lund och han producerade även ett program om kungens 25 år på tronen.

1969 gav han ut boken I valet och kvalet. Orup var vid sin bortgång bosatt på Lidingö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.