Foto: TT

SVT: Vi kickade inte Loa Falkman

Publicerad

Sångaren och skådespelaren Loa Falkman kommer inte fortsätta SVT-uppdraget att ringa in det nya året på Skansen. Men uppgifterna om att han skulle ha kickats tillbakavisas av SVT.

Förra året tog sångaren och skådespelaren Loa Falkman över uppdraget efter Jan Malmsjö att läsa dikten ”Nyårsklockan” på Skansen i Stockholm. En tradition som sänts i Sveriges television sedan 1977. Men redan i år blir det programledarskifte. Loa Falkman kommer inte att fortsätta uppdraget som nyårsvärd. 

Reklamuppdrag

Loa Falkman själv säger i en intervju med lokaltidningen Mitt i att kontraktet med SVT avslutats för att han börjat spela rollen som Ica-Stig i matkedjan Ica:s populära reklamfilmer. Även Sveriges Radio ska ha valt att avsluta samarbetet med honom i Musiktävlingsprogrammet i P2 av samma anledning.

Tillbakavisar kritik

Kommunikationsdirektör Sabina Rasiwala tillbakavisar att Loa Falkman skulle ha kickats av SVT. Orsaken till programledarbytet är att SVT velat ha en flexibilitet och därför skrev man bara ett korttidskontrakt med Loa Falkman, säger hon.

– Vi hade bestämt redan innan vi kontaktade Loa Falkman att inte knyta upp en programvärd på lång tid. Hans åtagande var från början tidsbegränsat, säger Sabina Rasiwala.

Programpolicy

Enligt SVT:s regelverk får programledare inte synas i SVT och reklamkampanjer samtidigt. I de fall som programledares uppdrag krockar med kommersiella intressen tillämpas särskilda karantänsregler.

– Vi är mycket noga med vår programpolicy för att inte otillbörligt gynna någons intresse. Vi värnar om vårt oberoende och trovärdighet, säger Sabina Rasiwala.

Rekrytering pågår

Enligt Sveriges Televisions PR-chef, Magnus Tellander pågår nu ett rekryteringsarbete att finna en nyårsvärd.

– Vi söker just nu en lämplig efterträdare till årets nyårsfirande på Skansen, men vi kan inte säga vem det blir ännu, säger Magnus Tellander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer