Helen Tronstad, meteorolog på SVT: ”Det känns härligt att gå i pension”, säger hon efter att ha blivit avtackad i direktsändning. Foto: Emil Larsson

Väder-Helen slutar på SVT: ”Just nu känns det lite vemodigt”

Sedan 1998 har vi sett henne i tv-rutan. Alltid med samma trygga, lugna stämma som gett oss den senaste prognosen. Nu lämnar hon tv-huset för att njuta av pensionen.
– I höst ska jag resa längs med transsibiriska järnvägen, säger Helen Tronstad.

Genom stormar, soliga högtryck och omskakande nyhetshändelser har hon år efter år levererat väderprognoser till tittarna. Hon har blivit en folkkär profil, men nu har det blivit dags för Helen Tronstad att gå i pension.

– Just i dag känns det lite vemodigt, men jag vill ju det här, säger hon.

Till att börja med kommer hon att ge sig ut på en resa längs med den transsibiriska järnvägen.

– Jag har hört att man kan åka med lastfartyg tillbaka, så det ska jag se om jag kan göra. Men det blir inte i en container då, säger hon och skrattar.

Jobbade på Arlanda

Helen Tronstad började jobba som meteorolog på SVT 1998.

Innan hon kom till SVT hade hon jobbat som meteorolog på bland annat Arlanda och Landvetter.

– Jag minns att jag ofta sprang in i sändningen i början, för att jag absolut ville ha med den senaste uppdateringen av satelitbilderna. Som jag var van vid från flyget. Men sedan lärde jag mig att det var andra saker som var viktigare i tv. Det hände till och med att jag missade sändningen någon gång, säger hon.

Kommer du ihåg din allra första sändning?

– Ja, det gör jag! Det var tillsammans med Hasse Gustavsson och jag minns att jag önskade att det hade funnits en lucka i golvet att falla ner igenom. Men det blev inte en sådan katastrof i alla fall, säger hon och skrattar.

De senaste åren har hon även varit chef för väderredaktionen, ett jobb som hon har trivts med.

– Jag har underbara kollegor, och det är dem jag kommer att sakna mest. Det är som alla säger, det är arbetskamraterna det känns svårast att lämna. Men jag har laddat för detta och vill det verkligen, säger hon.

Helen Tronstad tackas av efter sin sista Rapport-sändning av SVT-kollegorna. Foto: Emil Larsson

Nära kontakt med tittarna

Kontakten med tittarna är något som Helen Tronstad vårdat ömt under åren hon har synts i rutan och det har blivit många tittarfrågar.

– Den vanligaste frågan jag får är vad jag och programledaren pratar om när slutmusiken går igång, då brukar jag svara att vi säger ett par ord om sändningen och ibland måste jag be programledaren om ursäkt för att jag har tagit några sekunder för mycket.

Ska odla stockrosor

Fritiden tillbringar Helen Tronstad på sitt torp där hon odlar både blommor och grönsaker. Efter att hon visade upp torpet i ett Rapport-inslag för några år sedan fick hon mycket positiva reaktioner.

Det var ett inslag som handlade om klimatkompensation, solcceller och miljö – målet med torpet är att det ska bli klimatneutralt.

Nu när hon går i pension tänker hon spendera ännu mer tid i sitt älskade torp.

– Ja, nu ska jag odla stockrosor, säger hon och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer