SVT:s meteorolog Nils Holmqvist. Foto: SVT/Per Broström

SVT:s meteorolog om makalösa molnbilden från Mora: ”En magisk kombination”

Uppdaterad
Publicerad

Är det Kung Bore som blåser kalla höstvindar över Sverige? Eller bara en person som slurpar i sig spaghetti? Efter att Per Broströms magnifika molnbild publicerades på SVT Väders Facebooksida har den blivit en social succé, med tusentals likes och delningar.

Per Broström skickade in en tittarbild utöver det vanliga till SVT Väder under fredagen. Bilden, som fotograferades utanför Mora i Dalarna, ser ut att föreställa en människa i silhuett som blåser, eller äter tagliatelle.

”Mäktigt”, ”Häftigt”, ”Underbar bild” – väderentusiasterna på SVT:s Facebooksida var hänförda av bilden, och hittills har den fått flera tusen likes.

LÄS MER: Spektakulära molnfenomenet hyllas av fantasterna

SVT:s meteorolog Nils Holmqvist menar att det rör sig om två olika typer av moln på bilden.

– ”Mannen” kan vara ett stackmoln, ett cumulus eller ett stratocumulus-täcke som håller på att brytas upp. Tillsammans med de isiga cirrusmolnen (tagliatellen) blir det en magisk kombination.

Enligt Nils är det ganska vanligt att molnbilder redigeras i Photoshop, och att de mest spektakulära i många fall inte är äkta, men bedömer att det med all sannolikhet rör sig om en autentisk bild i detta fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.