SVT:s meteorolog: Varm och solig påskhelg att vänta

Uppdaterad
Publicerad

För den som hoppas på en solig och varm påskhelg, ser prognoserna lovande ut. Det kommer vara samma väderläge som vi har just nu, alltså väldigt stabilt och torrt, men varmare.

– På sina håll i söder kanske det till och med kan bli upp till 20 grader, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Eftersom luften har blivit varmare så börjar det varmare vädret komma redan nu till helgen och fortsätter vidare in i nästa vecka. I princip i hela Sverige.

Nu till helgen kan det bli uppemot 5 grader i norr och 10 grader i söder. Men i och med att vädret varit rätt stabilt och att det förmodligen kommer vara lite moln, så kan nätterna bli ganska kalla.

– Stor temperaturskillnad mellan natt och dag är ett typiskt vårfenomen innan lövsprickningen kommer. För då dämpas nattkylan av det, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

I norr är det fortfarande också mycket snö, och det bidrar till att nätterna blir kallare där.

Lovande påskhelg

Påskhelgen ser ut att bli solig över hela landet med temperaturer på 5-10 grader i norr och 10-15 i söder, 

– Alltså det blir inget ordentligt vårväder – trots att det inte är uteslutet – men det är ändå tillräckligt varmt och soligt för att folk inte ska klaga, om vi säger så, säger Per Stenborg.

Under slutet av påskhelgen skulle det eventuellt kunna komma lite moln och regn, men det är dock väldigt svårt att veta just nu.

Hur blir det för dem som ska åka skidor under påskhelgen?

– Det kan förmodligen bli rätt bra, även fast det är så pass sent på säsongen. Eftersom det inte är någon ordentlig värme, samt kalla nätter, så kan det bli riktigt fina skiddagar. Molnighet är svårt att förutse, men i och med att vädret är stabilt och det inte ska vara någon nederbörd så är solchanserna relativt goda, säger Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.