”Chock är det enda ordet man kan använda”

Uppdaterad
Publicerad

Ett vansinnesdåd som känns helt främmande. Så beskriver Vetlandas kommundirektör Magnus Färjhage gårdagens attacken.

– Våra tankar går i första hand till de drabbade och deras anhöriga. Vi  håller tummarna för att de som vårdas och är allvarligt skadade ska klara sig på bästa sätt, sa han vid en pressträff på torsdagsförmiddagen.

Vetlanda kommun höll på torsdagsförmiddagen pressträff efter onsdagens attack.

Kommunens företrädare svarade inte på frågor om polisens arbete eller skadeläget för personerna som attackerades. Man uttalade sig heller inte om mannen är känd av kommunens organisation sedan tidigare.

Våldsdådet i Vetlanda

”Är en mardröm”

– Det är just nu en kommun i chock. Även utanför kommunen är hela landet i chock, det är så oerhört många frågor man letar svar på. Det är en mardröm och oerhört tufft för de närmast anhöriga. Det är tungt för oss alla, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Tvarnö.

– Vi vill uppmana till att inte sprida rykten eller obekräftade uppgifter, vi behöver alla hjälpas åt att ta hand om varandra i det här läget, säger han.

På en fråga hur reaktionerna från medborgarna i Vetlanda har varit svarade Henrik Tvarnö:

– Chock är det enda ordet man kan använda, och jag tror att många fortfarande är i chock. Man frågar sig hur det kunde hända och vad det finns för motiv. Frågorna skapar en otrygghet som vi måste jobba med.

”Har övat”

– Vi har en krisorganisation, och vi övar på olika scenarier. Just en sådan här händelse har vi inte övat på, men vi är så förberedda som det går på den här typen av vansinnesdåd, svarar kommundirektör Magnus Färjhage.

Det finns enligt honom ingen känd hotbild sedan tidigare mot den skola som den misstänkte gärningsmannen greps i närheten av.

– Det verkar vara en slump att det var just där gripandet skedde, säger han.

Kommer att påverka Vetlanda under lång tid

Efter gårdagens attack, där sju personer skadades, var det en annorlunda morgon som Vetlandaborna vaknade till.

– Jag har pratat med människor här som säger att det här är en händelse som kommer att påverka dem under en lång tid framöver, säger SVT:s reporter Fredrik Weibull som är på plats i staden.

I dag och resten av veckan kommer det att vara öppet i Vetlanda Missionskyrka för att kommuninvånare ska kunna ställa frågor och prata om det som har hänt, berättar Marianne Karlsson.

Se SVT Nyheters direktsändning om Vetlandadådet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet