Se testpersonen Idas hy före och efter hon använt akneprodukten med niacinamid. Foto: SVT/Sanningen om hudvård

SVT-test: Här är hudvården som fungerar mot kosmetisk akne

Uppdaterad
Publicerad

Fem av åtta hudvårdsprodukter som ska minska porer och pormaskar gav resultat i SVT:s test. Men i flera fall krävdes mätning med en speciell kamera för att se någon skillnad. 

– Porerna är något förminskade. Det är marginellt, men det går att mäta, säger hudforskaren Johanna Gillbro till en av testpersonerna i SVT:s program Sanningen om hudvård.

Hudvårdsbranschen blomstrar i Sverige och intresset är stort. SVT har med hjälp av ett oberoende testinstitut undersökt om ingredienser som marknadsförs med att ge effekt på porstorlek, fet hud, pormaskar och finnar faktiskt fungerar.  

Testresultatet visade att tre av fyra akneprodukter som innehöll bland annat niacinamid minskade fet hud och porstorlek hos testpersonerna. En av de som fick testa en niacinamidprodukt i halva ansiktet var Ida Höckerstrand. Hon fick en viss förbättring som inte gick att se med blotta ögat, men med en speciell kamera.

– Jag är chockad att det var något som syntes, jag hade nog tänkt att det inte skulle vara någonting alls, säger Ida Höckerstrand.

Hjälper inte mot sjukdomen akne 

Sanningen om hudvård har också gjort ett test som undersöker effekten mot pormaskar och finnar. I det ingick fyra produkter med syror, tre med BHA, även kallat salicylsyra, och en med AHA. Hälften av dessa gav effekt mot pormaskar. Det gick inte att läsa ut någon effekt på finnar av resultatet.

I programmet poängterar experterna att hudvårdsprodukter endast fungerar mot så kallad kosmetisk akne, som till exempel pormaskar och fet hud. Det ska inte förväxlas med medicinsk akne som är en hudsjukdom.  

– Har man verkligen sjukdomen akne så hjälper inte kosmetika, säger Josefin Liljeteg biträdande enhetschef på Läkemedelsverket.  

Enligt EU:s kosmetikalagstiftning får kosmetiska produkter inte marknadsföras med att de kan motverka eller bota akne. 

Förväntat testresultat 

Testet visar alltså att det finns hudvård som fungerar mot pormaskar, fet hud och stora porer, men att alla produkter inte ger effekt. Tre av åtta testprodukter som innehöll antingen niacinamid eller syror visade inte det resultat som utlovats. Testresultatet var ungefär vad hudexperterna i programmet hade väntat sig.  

– BHA och niacinamid är stabila ingredienser. De kan lätt formuleras i hudvård, säger Johanna Gillbro, doktor i experimentell dermatologi som själv driver företag i hudvårdsbranschen.  

Vill du veta mer? Se hela Sanningen om hudvård torsdagen den 22 april klockan 21:00 i SVT1 eller redan nu på SVT Play

Så gick testet av akneprodukter till

  • Totalt testades åtta produkter. Fyra som utlovar minskad porstorlek och mindre fet hud och fyra som utlovar effekt mot pormaskar
  • Testpersoner i Sverige fick under fyra veckor använda produkten i halva ansiktet. Som kontrollprodukt användes en fuktkräm i hela ansiktet.
  • Samtliga produkter skickades till ett oberoende testinstitut. Där testades produkterna på 9 personer per produkt. Totalt har alltså 81 personer testat produkterna. 
  • Fuktkrämen som användes som kontrollprodukt gav ingen effekt på vare sig pormaskar eller porstorlek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.