”Jag har gjort fel och jag är genuint och uppriktigt ledsen för detta”, skriver Caroline Szyber (KD) i ett blogginlägg efter avslöjandena. Foto: Kristdemokraterna

KD-toppen: ”Jag vill ödmjukt be om förlåtelse”

Uppdaterad
Publicerad

Caroline Szyber (KD), ordförande i riksdagens civilutskott, tog med sambon på bröllop och lät skattebetalarna betala. Aftonbladet har både före och efter valet avslöjat KD-toppen med flera felaktigheter från den senaste mandatperioden. Genom ett blogginlägg säger hon nu förlåt – och lovar att det aldrig ska hända igen.

Under den senaste mandatperioden har KD-toppen åkt till både Rom, Venedig och Fiskebäckskil på Västkusten. Hon har tagit med familjen – men ändå bokfört det som tjänsteuppdrag och därmed låtit skattebetalarna stå för notan, avslöjade Aftonbladet i augusti.

Efter avslöjandet betalade Caroline Szyber delar av kostnaderna. Hon fortsatte dock säga att det var tjänsteresor. Under tisdagen avslöjade sedan Aftonbladet att resan till Fiskebäckskil gick till ett privat bröllop. En källa säger till tidningen att resan var planerad sedan länge just för att det handlade om ett bröllop.

”Jag har gjort fel”

Efter det går nu KD-toppen ut och ber om ursäkt.

”Jag har aldrig haft för avsikt att lura någon eller att sko mig på skattebetalarnas bekostnad, men mitt agerande har varit slarvigt och ogenomtänkt. Jag vill ödmjukt be om förlåtelse och understryka att de fel och misstag jag begått aldrig kommer att upprepas”, skriver hon i ett blogginlägg under tisdagskvällen.

I ett SMS till SVT utvecklar Caroline Szyber hur hon ser på det som har skett. Enligt henne var större delen av den tre dagar långa resan, där bröllopet ingick, en tjänsteresa.

”Det var fel av mig att tro att jag kunde kombinera tjänsteresa med privata inslag men jag hade möten på fredag när jag kom fram, på lördag samt söndag”, skriver hon.

Bröllopsfirandet var, enligt Szyber, på lördag eftermiddag och kväll.

Betalar tillbaka

Efter avslöjandet om bröllopet lovar nu Caroline Szyber att betala samtliga resor ur egen ficka. Enligt Aftonbladet rör det sig om en summa på totalt 35 000 kr.

”Jag har redan tidigare betalat tillbaka de delar av ersättningen som jag borde betalat själv i samband med att min familj varit med på tjänsteresor och då jag kombinerat en tjänsteresa med en privat aktivitet. När jag nu dock ser att det fortfarande finns frågetecken kring en av de redan granskade tjänsteresorna har jag beslutat mig för att betala alla tre resorna privat, trots att jag mestadels har jobbat”, skriver hon i blogginlägget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer