Foto: Pontus Lundahl/TT, Claudio Bresciani/TT

Talmannen funderar på sitt nästa steg

Uppdaterad
Publicerad

Talmannen Andreas Norlén kommer tidigast på tisdagen att ge besked om nästa steg i regeringsbildningen. Frågan är om han då kommer att föreslå en ny statsministeromröstning före jul.

Sedan S-ledaren Stefan Löfven röstades ned som statsministerkandidat i slutet av förra veckan har talmannen haft samtal med alla partiledarna igen.

Om talmannen vill hålla uppe tempot och pressen i processen kan han föreslå en ny omröstning i riksdagen på fredag. Om en statsminister då skulle bli vald ska denne presentera sina ministrar och sin regeringsförklaring. Det brukar ske dagen efter att en ny statsminister utsetts. Men med tanke på julhelgen kan det i stället redan ske på fredag eftermiddag, enligt talmannen.

Norlén har avverkat två av sina fyra försök att hitta en statsminister som godkänns av riksdagen. Lyckas han inte måste han utlysa extra val.

Löfven vill undvika nyval

– Jag ser väldigt allvarligt på det. Jag tror att det skulle försvaga demokratin och respekten för vårt politiska system om väljarna har gett oss ett valresultat och sen säger vi ”vi klarar inte av att hantera det”, säger Stefan Löfven (S).

Han vill inte kommentera möjligheten till en till omröstning om honom själv som statsminister.

– Det är talmannens beslut att ta. Jag är öppen och villig att fortsätta samtalen för att vi ska få en regering på plats, säger han.

Stefan Löfven står fast vid att han vill se en mittenregering utan stöd av Sverigedemokraterna, men uppger att han inte förhandlar med Centerpartiet och Liberalerna för tillfället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.