Den som vill undvika höga växlingskurser bör växla pengar innan semesterresan, det säger Fredrik Nordquist, biträdande chef på Konsumenternas bank- och finansbyrå. Foto: Johansen, Erik/TT, Fredrik Sandberg / TT

Så kan du undvika onödiga växlingsavgifter på utlandssemestern

Uppdaterad
Publicerad

Växla eller inte växla? Kort eller kontanter?

– Om du tänker till innan du betalar på semestern utomlands undviker du onödigt höga växlingskurser, det säger Fredrik Nordquist, biträdande chef på Konsumenternas bank- och finansbyrå.

Som turist är det bra att ha med sig både betalkort och kontanter, så att man kan betala i alla lägen. Utländska kontanter är oftast billigast att ta ut på plats i en uttagsautomat på semesterorten.

– Får du frågan om du vill bli debiterad i svenska kronor, SEK, eller den lokala valutan blir det oftast billigast att välja den lokala valutan. Men vill du växla in svenska kontanter till lokal valuta är det oftast bäst att göra det på hemmaplan innan man åker, säger Fredrik Nordquist och fortsätter:

– Utländska växlingskontor har ofta sämre kurser, speciellt på turistresmål. Där det finns turister finns det människor som vill tjäna pengar. Man är inte i ett bra förhandlingsläge, helt enkelt.

”Kan bli dyrt”

Billigast blir som sagt oftast att ta ut kontanter i uttagsautomater i utlandet, men även där bör man passa sig för att ta automater i turisttäta områden. Uttagsautomater som främst används av utländska besökare ger inte alltid valet mellan att bli debiterad i lokal valuta eller i SEK.

– Generellt skulle jag säga att man bör debitera kortet med den utländska valutan. Då är det din bank i Sverige som sköter växlingskursen. Väljer du att betala i svenska kronor sätter betalningsmottagarens betaltjänstleverantör kursen istället och då är det fler aktörer som vill tjäna pengar på växlingen, säger Fredrik Nordquist.

Olika kortavgifter i olika länder

I Sverige är det förbjudet för den som tar betalt att ta ut en avgift när kunden betalar med kort. Det gäller också dem som äger uttagsautomater.

I Europa, däremot, skiljer det sig åt mellan olika länder. Därför kan du som turist få betala en kortavgift i en del europeiska länder när du betalar med kort eller tar ut pengar ur en automat. Exempel på länder som tillåter kortavgifter är Tyskland, Storbritannien, Spanien och Kroatien.

Skydda sig som hemma

När det gäller risken för att utsättas för kortbedrägerier anser Fredrik Nordquist att man bör skydda sig precis som hemma.

– I många länder är risken för att utsättas för ett kortbedrägeri lika stor som i Sverige. Men naturligtvis ska man vara uppmärksam och följa lokala uppmaningar. Betala kontant om det inte känns bra, säger han.

Länder inom EU som tillåter kortavgifter:

Belgien

Danmark (enbart kreditkort)

Estland

Finland

Irland

Kroatien

Lettland (händer dock sällan)

Malta

Nederländerna

Norge

Portugal (tillåtet på bensinstationer)

Slovenien

Spanien

Storbritannien

Tjeckien

Tyskland

Österrike 

Källa: Konsument Europa Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.