Elisabeth Tarras-Wahlberg är före detta informationschef och hovmarskalk och har bland annat följt prinsessan Estelles mammas, kronprinsessan Victorias, hela skolgång. Foto: Jessica Gow/TT & Fredrik Sandberg/TT

Tarras-Wahlberg: ”Estelles skola började för länge sedan”

Uppdaterad
Publicerad

I dag påbörjade prinsessan Estelle den långa resan mot sitt öde: Att en dag bli Sveriges drottning och statschef. Det är ett tungt uppdrag som kräver förberedelse, och prinsessan Estelle har redan börjat delta i det vardagliga representationsarbetet, berättar före detta hovmarskalk Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Om allt går som det ska i den svenska successionsordningen kommer prinsessan Estelle ta över tronen som Sveriges regent efter kronprinsessan Victoria. Och enligt före detta hovmarskalk Elisabeth Tarras-Wahlberg är vägen dit redan påbörjad.

– Hon har redan varit med sina föräldrar på olika uppdrag. Till exempel har hon gjort besök i Östergötland, länet där hon är hertiginna, och varit med under officiella nationaldags- och namnsdagsfirande, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Hon var med under kronprinsessan Victorias första skoldag på Smedslättsskolan i Bromma för 34 år sedan. I dag ligger prinsessan Estelle längre fram i regentskolan än Victoria gjorde vid samma ålder, menar hon.

– Det är samma uppmärksamhet från allmänheten som när kronprinsessan började i skolan. Men jag tror att Estelle redan har ett hum av vad som krävs i det kungliga arbetet, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Lär sig om samhället

Själva skolgången skiljer sig inte så mycket från andra barns utbildning, menar Elisabeth Tarras-Wahlberg. Det är snarare efter gymnasiet är slut som den riktiga regentskolan tar vid med en grundlig samhällsutbildning och internationellt besöksprogram.

På kronprinsessans tid var det Björn von Sydow, docent i statsvetenskap och före detta talman i riksdagen, som lärde kungabarnen om myndigheter och samhällsfunktioner.

– Man kan inte företräda ett land om man inte vet hur det fungerar, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Engelska hemma

Men än är prinsessan Estelle inte nära de mer ansvarstyngda uppdragen. Elisabeth Tarras-Wahlberg hoppas och tror att det är en lång tid kvar tills den unga prinsessan övertar tronen.

– Det är nog bra att ta ett steg i taget. Både kronprinsessan Victoria och prins Daniel är väldigt pedagogiska och vill att barnen ska få vara barn.

Men visst kan prinsessan Estelle redan både skriva och läsa. Hennes föräldrar anser att språkkunskaper är viktiga och familjen har sedan fem år tillbaka en engelskspråkig barnflicka i sin närvaro.

– De viktigaste egenskaperna för kungligheter tror jag är att lära sig att se andra människor och vara en del av samhället. Kungens motto ”För Sverige i tiden” tycker jag är oslagbart, det säger egentligen allt det som krävs av en modern regent, säger Elisabeth Tarras-Wahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.