Arkivbild. Foto: SVT

Tätare nordiskt samarbete i krisens spår

Uppdaterad
Publicerad

Ekonomisk kris och besparingar har på kort tid fördjupat de nordiska ländernas försvarssamarbete, enligt en rapport från Försvarshögskolan.

Men vinsten i pengar blir inte så stor som politikerna tror, anser rapportens författare Jacob Westberg.

För tre år sedan bildade de fem nordiska länderna organisationen NORDEFCO, som samordnar militär utbildning, materialinköp och vissa militära operationer utomlands.

Folk och försvar 2013

Rapporten från Försvarshögskolan visar att det är besparingar och brist på pengar som till stor del drivit fram ett djupare nordiskt försvarssamarbete.

”En möjlighet att minska försvarsanslagen”

–Det ger politikerna en möjlighet att hålla nere eller till och med minska försvarsanslagen. Man använder samarbetet som ett sätt att förklara hur man fortfarande kan kräva samma uppgifter, men inte bidra med ökade resurser, säger Jacob Westberg, lektor på Försvarshögskolan, till SVT Nyheter.

I Norge står frågan om nordiskt samarbete högt på dagordningen. Självklart finns det också här ekonomiska skäl, säger Ine Eriksen-Söreide från partiet Höyre. Hon är en av landets ledande försvarspolitiker och ordförande i Stortingets utrikes- och försvarsutskott.

”Ett bra sätt att utveckla samarbetet”

Så länge det inte råder tvivel om Norges lojalitet med NATO, vill landet gärna stärka de nordiska banden, anser hon.

–Nu sker mycket inom ramen av NORDEFCO och jag tror att det är ett bra sätt att utveckla det här samarbetet vidare, säger Ine Eriksen-Söreide (H) till SVT Nyheter och fortsätter:

–Vi övar tillsammans med flyg i Nordnorge, vi utvecklar materiel tillsammans och vi ser också hur vi tränar och övar våra soldater tillsammans. Det är saker som utvecklats mer och mer de senaste åren, och som det är något som jag tror kommer fortsätta de kommande åren.

Samordnade inköp av material, kan säkert spara pengar, säger Jacob Westberg. Men han tror att politikerna överskattar de ekonomiska vinsterna som samarbetet ger.

Politiska – inte ekonomiska – vinster

–Jag inte säker på att man på kort sikt faktiskt sparar pengar. Men däremot så skapar man samarbetstraditioner och tillit. Så där är vinsterna kanske i själva verket politiska, säger han.

Fakta

SVT bevakar Folk och försvar

Sveriges Television är på plats i Sälen. Förutom vanlig nyhetsbevakning i Rapport, Aktuellt och på svt.se och text-tv sänds alla seminarier i SVT Forum i SVT2 från 9.00 till 16.20 (söndagens seminarier sänds på måndag, eftersom konferensen inte startar förrän kl 12.30). De seminarier som inte får plats under måndag och tisdag (när konferensen avslutas) sänds i efterhand på torsdag 17 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Folk och försvar 2013

Mer i ämnet