Tävling hos Proffice om lärarleg

Uppdaterad
Publicerad

Anställda hos bemanningsföretaget Proffice har fått tävla om att registrera ansökningar till lärarlegitimationer som görs på uppdrag av Skolverket.

Proffice-kontoret för lärarlegitimationer får också hård kritik för arbetsmiljön och personalpolitiken. Företaget anklagas bland annat för att ha gjort sig av med anställda som klagat på rättssäkerheten.

Proffice tillbakavisar kritiken.

Julio Bunz, tidigare anställd på kontoret, berättar:

-Det var en tävling där vi skulle registrera ansökningar så fort som möjligt. När jag tänker på det nu undrar jag hur rättssäkert det är att pressa igenom en registrering på några minuter för att vinna en tävling – en ostbricka...

Protester

Proffice förnekar att det förekommit någon tävling, men SVT har fått bekräftelser från flera andra personer, som också berättar att tävlingen genomfördes trots protester.

SVT:s källor berättar om mycket stora arbetsmiljöproblem på anläggningen i Solna.

-När vi kom dit fanns det inte tillräckligt med lampor, vi fick städa själva de första dagarna för de hade inget städbolag, säger Julio Bunz.

Flera som inte vågar framträda öppet berättar hur det saknas kontorsmaterial, att anställda valt att köpa in egna möbler och att lunchrummet är så litet att man får äta i strikta 30-minutersskift.

Fick inte prata med varandra

– Vi fick inte prata med varandra, vi fick inte gå mellan olika våningsplan, vi fick under inga omständigheter kontakta Skolverket själva, säger Julio Bunz.

Proffice medger att det funnits problem som nu är åtgärdade, med bland annat belysning och städning, men i övrigt tillbakavisar man beskrivningarna.

-Jag har ingen bild av att det skulle vara dåligt på något sätt, säger Maria Uggla, presschef på Proffice.

Lars Garnefält, ombudsman på fackförbundet Sveriges ingenjörer, berättar att han besökt anläggningen efter att personalen hörde av sig:

-Vi fick träffa dem i två omgångar för alla ville prata med oss!

Klagade – fick sluta

Även Skolverket har reagerat, efter att man i november fick ett anonymt brev som slog larm.

-Vi tog upp det med Proffice ledning, säger avdelningschef Tommy Lagergren på Skolverket.

I december byttes en grupp anställda ut eftersom Skolverket bett Proffice att sänka kompetens-nivån.

-Konstigt nog var det vi nio som klagade på rättssäkerheten som fick sluta, säger Julio Bunz.

Proffice förnekar att man ska ha valt ut dom bråkigaste, men vill inte berätta vilka kritererna var.

Mikael Pettersson

mikael.pettersson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.