Tegnell om tiden efter pandemin: ”Behöver vara vaksamma”

Uppdaterad
Publicerad

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att många restriktioner som införts under pandemin kommer att lyftas när befolkningen vaccinerats.

Han vill samtidigt se en vaksamhet inför nya situationer.

– Det finns saker som vi kanske vill behålla. Vi har ju vant oss att jobba hemifrån väldigt mycket, säger han i SVT:s Aktuellt.

På torsdagen gav regeringen Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda hur samhället gradvis ska kunna återgå till ett ”nytt normalläge” efter pandemin.

Enligt Anders Tegnell beror mycket på hur väl Sveriges vaccineringsinsats har gått.

– I slutändan är det ett politiskt beslut. Vi tittar på vad som behövs. Vi försöker hitta bra saker man kan göra på frivillig basis. Vi kommer luta oss mycket mot vaccinationsarbetet och blir det framgångsrikt så tror jag rätt mycket annat inte kommer behövas i så stor utsträckning, säger han och nämner förändrade resevanor som ett exempel.

Vill se en beredskap

Han tror att många åtgärder kommer att ligga kvar under sommaren.

– Vi får räkna med att det blir inte som det varit förut, säger han.

Enligt Anders Tegnell är det viktigt att ha en beredskap för eventuella nya utbrott i framtiden. Viruset är här för att stanna och kan fortfarande drabba vissa grupper, enligt honom.

– Vi kommer behöva vara vaksamma, ha en god beredskap och skydda våra äldre på äldreboenden även fortsättningsvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.