Bedragare plockar ut pengarna från den manipulerade bankomaten. Foto: Bilder från polisen.

Tejp på bankomater ny stöldmetod

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm och Uppsala drabbade av manipulerade automater.

Polisen utreder nu flera fall över hela landet, där någon eller några, har fifflat med bankomater. Polisen kallar företeelsen ”Cashtrap” och där man klistrar fast en list över bankomatens pengautmatningsfack. När någon sen försöker ta ut pengar, fastnar sedlarna och den som tar ut pengar tror att det är något fel och går därifrån.

– Det är en skarvlist i metall som man kapar till i rätt längd, sen sätter de på en dubbelhäftande tejp och när sedlarna kommer ut, så fastnar de på tejpen, säger Jan Olsson vid Citypolisens bedrägerisamordning i Stockholm till SVT Nyheter.

Flera orter drabbade

Flera platser i Sverige har drabbats de senaste veckorna, bland andra Örebro, Östersund, Uppsala, Strängnäs och nu senast i Stockholm.

– Det tar bara några sekunder att få fast listen, sedan ställer sig bedragaren en bit ifrån och väntar på att en kund ska försöka ta ut pengar. Kunden får inte ut pengarna och går då iväg till sitt bankkontor för att klaga. Under tiden tar bedragaren bort listen och tar pengarna, säger Jan Olsson.

Utländsk liga

Manipulationer av bankomater av olika slag har skett i tiotals år och trots att både kort och bankomater blivit säkrare, kommer bedragare på nya sätt att försöka lura kunder.

– Vi tror att det handlar om en utländsk liga som åker runt i Sverige och begår brotten och de stannar inte speciellt länge på varje ställe, för att inte åka fast. Vi har ofta övervakningsbilder från bankomaterna, men vi har ingen misstänkt att jämföra med, eftersom de inte är från Sverige, säger Jan Olsson.

Så här gör bedragarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer