Det är fortfarande oklart vad som orsakade felet. Arkivbild. Foto: SVT

Tekniskt fel hos Trafikverket löst – fortsatta förseningar

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen orsakade ett teknisk fel hos Trafikverket felaktiga tidtabelltavlor på tågstationer i hela landet. Vid klockan 8 var felet åtgärdat, men Trafikverket räknar med följdförseningar under förmiddagen.

Felet uppstod vid klockan 05 på tisdagsmorgonen. På tågstationer i hela landet, oklart hur många, visade tidtabelltavlorna felaktig information.

Vid klockan 8 uppgav Trafikverkets presschef Bengt Olsson att felet är åtgärdat. Men det är fortfarande ”segt i systemen”, säger han, vilket har gett upphov till följdförseningar i tågtrafiken i hela landet.

– Trafiken rullar men i ett sådant här stort system, där allt hänger ihop, så kommer det att ta ett tag innan vi är ikapp, säger Bengt Olsson.

Olsson räknar med förseningar in på förmiddagen.

– Vi räknar med att vara i fas någon gång under förmiddagen, säger han.

Det är oklart vad som orsakade felet och en teknisk felsökning pågår.

SJ, SL och Skånetrafiken drabbade

Under morgonen orsakade ytterligare tekniska fel att SJ:s tågförare inte kunde plocka ut sina körordrar ur Trafikverkets system och tvingades att använda ett nödsystem. Men vid klockan 10 var även det felet åtgärdat och det förekommer inga större förseningar i SJ:s trafik just nu, enligt Martina Nord, presskommunikatör på SJ.

– Det här har blivit löst ganska fort, så det har inte påverkat oss så mycket, säger hon.

I Stockholms pendeltågstrafik uppstod förseningar på upp mot 40 minuter, enligt SL:s presskommunikatör Andreas Strömberg och i Skåne berördes sträckorna Simrishamn/Tomelilla och Kristianstad/Hässleholm.

– Det är möjligt att det blir fel, men det vet vi inte ännu. Man arbetar för fullt med att få tillbaka sina system. Vi har än så länge bara ställt in ett fåtal avgångar sa, Deniz Lapovski, trafikinformatör på Skånetrafiken, till Sydsvenskan på tisdagsmorgonen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.