Foto: SVT/Göran Lidén/Fredrik Sandberg /TT

Smittspårningen fungerar inte – långa köer för test

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla vuxna och skolbarn som uppvisar symptom som kan vara covid-19 ska testa sig. Men i många fall är köerna så långa att smittan kan ha klingat av innan testet görs.

Testning av sjuka barn har tillsammans med ökad spridning av vanliga luftvägsingfektioner gjort att trycket på provtagning på många håll i landet blivit väldigt hårt. När det gäller barn så är rekommendationen att testet ska utföras av hälso- och sjukvårdspersonal.

Långa väntetider gör att smittspårningen inte fungerar, eftersom viruset helt enkelt kan hinna försvinna ur kroppen innan testet görs. Och det gör att smittspårningen inte fungerar som det var tänkt.

–För smittspåningen så innebär det att man inte lika snabbt kan hitta smittkedjor, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Hon trycker på vikten av att fortsatt stanna hemma om man har symptom som kan bero på covid-19.

–Man kan ju fortfarande bryta smittan, även om man ännu inte är testad.

Regionerna bestämmer

Även om Folkhälsomyndigheten utfärdat en nationell rekommendation är det de olika regionerna som själva bestämmer vilka som får testa sig.

Det handlar till stor del om hur stor labbkapacitet som det finns tillgång till. Något som hela tiden utökas, säger Karin Tegmark Wisell.

–Målet är ju att rekommendationen ska kunna följas över hela landet.

Testa barn

Det är väldigt få barn som drabbas av covid-19. Trots det är den nationella rekommendationen att alla skolbarn med symptom ska testas.

Anledningen är att barn ska kunna gå tillbaka till skolan tidigare om det kan uteslutas att de är smittade av covid-19.

– I våras hade vi en nolltolerans, och många barn var hemma väldigt länge.

Två olika tester vid covid-19

Det ena testar om du har en pågående infektion och ska helst tas inom fyra dagar efter att symptomen bröt ut. Symptom som kan bero på covid-19 är bland annat feber och hosta. Det finns både tester som görs hemma och som görs av sjukvårdspersonal. 

Det andra testet är ett antikroppstest. Det tas från vecka två efter att infektionen brutit ut. Antikroppar visar att du haft covid-19.

En person kan ha haft covid-19 och ändå sakna antikroppar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.