Thailand stoppar bärplockare från att resa till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals thailändska medborgare stoppas från att resa till Sverige för säsongsarbete i sommar.

Landets regering är orolig över det rådande svenska coronaläget – något som riskerar att slå hårt mot bärplockarnäringen.

– Det är ett kritiskt skede just, säger Ulf Hagner, vd på bär- och syltföretaget Blåtand.

Tillsammans med representanter från en rad stora bär- och grossistföretag i Sverige har Hagner i en skrivelse till den thailändska ambassaden i Stockholm försökt få till en omprövning av beslutet.

Coronapandemin

– Vi har en pågående korrespondens för att förtydliga hur vi jobbar med våra rutiner för att om möjligt få dem att ändra sin inställning, säger han.

Skrivelsen innefattar åtgärder för att undvika smittspridning, men också ekonomiska garantier i fall där personer insjuknar. Förhoppningen är att ett nytt besked kan komma så snart som möjligt.

– Det är väldigt kort tid kvar innan säsongen drar igång men det finns fortfarande en möjlighet om det kommer ett snabbt beslut, säger Ulf Hagner.

”Handlar om överlevnad”

Förra sommaren beviljade Migrationsverket arbetstillstånd för 7 200 utländska bärplockare. En stor del av dessa kom från Thailand och många svenska företag är beroende av arbetskraften från landet.

Men i ett skriftligt direktiv fastslog det thailändska arbetsdepartementet nyligen att thailändska bärplockare varken får resa till Sverige eller Finland i år på grund av ländernas smittspridning.

Ett beslut som kan vara katastrofalt om det inte omprövas, menar Sylve Björkman, vd på skogsbärsleverantören Ransäter Invest.

– En massa bolag kommer att gå i konkurs. Näringen står nästan och faller med thailändska plockare, säger Björkman.

– Vi kommer inte få in en bråkdel av volymerna under en normal säsong. Det handlar om överlevnad för hela branschen, fortsätter han.

Efterlyser statligt stöd

Ulf Hagner är inne på samma linje.

– Det skulle vara ett hårt slag för hela bärnäringen. Normalt plockar thailändska medborgare runt 80 procent av de svenska bären, säger han och efterlyser stöd från statligt håll för att lösa situationen.

– Det skulle vara ett stort värde för många, säger Hagner.

Enligt Sylve Björkman lär en eventuell bärbrist i sommar i slutändan slå mot konsumenternas plånböcker med högre priser i livsmedelsbutikerna.

– Det kommer att finnas en del bär men det kommer att bli dyrt. Sylt kommer att bli dyrare och jordgubbar till midsommar kommer att bli dyrare, säger Björkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet