Thailand uppges köpa Jas 39 Gripen

Uppdaterad
Publicerad

Thailand kan vara på väg att köpa det svenska stridsflygplanet Jas 39 Gripen enligt uppgifter till den thailändska tidningen Bangkok Post.

Tidningen hänvisar till ”en källa” som sagt att regeringen på onsdagen gav klartecken till köp av sex Gripenplan under de kommande fem åren.

Owe Wagermark på Gripen International säger att man ännu inte fått några uppgifter om att Thailand skulle ha beslutat att köpa Jas 39 Gripen.

Försvarsminister Mikael Odenberg kal- lar ryktena för ”lösa pressuppgifter”.

De sex planen ska enligt uppgifterna följas av ytterligare lika många efter fem år.

Thailands nuvarande jaktplansplansflotta av F-16 och F-5 är över 30 år gammal och ska enligt planerna ställas av nästa år.

Fakta: Tre länder har köpt Gripen

De länder som hittills beställt eller skaffat Gripen är Sydafrika, Tjeckien och Ungern. Storbritannien har hyrt två plan.

Dessutom planerar Indiens köp av 126 flygplan. Även Norge och Danmark är intresserade och ska lämna besked om sina framtida flygplansköp under 2008 respektive 2009.

Hela Centraleuropa ses av Gripen som en viktig marknad. Rumänien, Bulgarien och Kroatien har anmält intresse. Rumänien har indikerat att de vill ha 48 nya plan.

Gripen international. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.