Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vägrar”. Therése Lindgren om pressen från följarna att bli mamma. Foto: SVT Edit

Therése Lindgrens barnbeslut möts av ilska: ”Blir kallad egoist”

Uppdaterad
Publicerad

Influencern Therese Lindgren har varit öppen med att hon inte vill ha barn – ett beslut som fått många följare att reagera.  

Varje dag får hon upprörda meddelanden. 

– Folk säger att jag berövar min fästman på barn. Många skriver också att det är egoistiskt av mig att inte skaffa barn. Som att jag är här på den här jorden för att det ska bli fler barn? säger hon i SVT Edits dokumentär Therése Lindgren – Slippa bli mamma.

År 1990 födde varje kvinna i Sverige i genomsnitt 2,13 barn. 30 år senare har barnafödandet minskat: År 2020 födde varje kvinna 1,67 barn. Dessutom sjunker viljan att skaffa barn i framtiden, enligt en enkätstudie från Stockholms universitet. 2012 svarade 90 procent av de barnlösa personerna i studien att de ville ha barn någon gång i framtiden. När studien gjordes om 2021 var det bara 75 procent som sa sig vilja ha barn. 

”Dink:s” är lyckligast i Sverige 

En undersökning från 2019 visar att de som bor tillsammans utan barn är mest nöjda med livet. En annan benämning för denna grupp är den amerikanska termen Dink, en förkortning av “Double Income, No Kids”.  

Denna grupp anses ofta vara köpstark och ekonomiskt stabil skriver SCB i sin analys. De har gemensamt färre utgifter tack vare att de bor ihop, och slipper de stora kostnaderna som barn innebär.

– Jag och Anders pratar mycket om att vi är Dink:s. Vi har dubbla inkomster, vi kommer kunna leva ett härligt liv ser vi framför oss. Det kan man säkert med barn också, men vi gillar bilden av oss som Dink:s, säger Therése Lindgren. 

Artisten Kayo Shekoni har också valt att inte skaffa barn och berättar att hon redan i 16-årsåldern kände att hon inte ville bli mamma.

Se hela dokumentären där Therése Lindgren möter andra profiler som valt att leva utan barn på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.