Tidigare ÖB Sverker Göranson om att Fredrik Reinfeldt kallade Försvarsmakten för ett ”särintresse”: ”Jag tog mycket illa vid mig, det var ett djupt angrepp på professionen. Män och kvinnor som med livet som insats har tagit på sig att försvara vårt land kan inte betraktas som ett särintresse utan ett nationellt intresse.” Foto: TT

Tidigare överbefälhavaren Sverker Göranson: Sverige ska inte ha godkänt

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges försvarspolitik de senaste 30 åren får underkänt av Sverker Göranson, överbefälhavaren som gick in i väggen i samband med sitt uttalande kring det så kallade enveckasförsvaret. I en intervju med Politikbyrån ger han sin syn på Sveriges försvarsförmåga.

Det var i slutet av 2012 som Sverker Göranson konstaterade att Sverige bara skulle klara sig i en vecka vid ett anfall. Uttalandet slog ner som en bomb.

– Jag ångrar ingenting. Det var ett medvetet val. Svenska folket är de som ytterst måste få veta vilken försäkringspremie vi har valt och det här var mitt sätt att kommunicera med dem, säger Sverker Göranson i dag.

Min första fråga är enkel: hur länge klarar vi oss i dag?

– Man kanske inte ska vara tvärtydlig i det, men vi är betydligt bättre förberedda i dag än när jag lämnade Försvarsmakten.

”Den eviga freden”

I dag motsvarar försvarsbudgeten 1,26 procent av BNP och i mars meddelade regeringen att anslaget ska öka till två procent. Det har det inte gjort sedan slutet på 90-talet.

Enligt Sverker Göranson var vi i Sverige länge övertygade om att ”den eviga freden hade infunnit sig”.

– Dessutom drev vi ett tag tesen att Sverige bäst försvaras på bortaplan. Man kan konstatera att det var fundamentalt fel, men det tar tid att ändra uppfattning.

Har vi varit naiva?

– Med facit i hand kan man alltid hävda det. Samtidigt är den här typen av analyser inte alltid så tilltalande att få på bordet. Mycket har ju påtalats både av Försvarsmakten, Säkerhetspolisen och andra myndigheter tidigare och det har egentligen varit samma tema hela tiden: utvecklingen i Ryssland går åt fel håll.

Enad försvarspolitik

Sverker Göranson tycker samtidigt att det är tydligt att politiken i stort har enats kring försvarsfrågorna.

– Enligt min uppfattning är det här inte frågor som ska vara föremål för diskussion i valet utan de här valen som är helt avgörande för vårt lands fortsatta existens ska helst göras med bred majoritet i Sveriges riksdag och med tydlighet mot svenska folket.

Hur tycker du att försvarspolitiken har hanterats de senaste 30 åren?

– Jag tycker inte att vi som land ska ha godkänt på den här resan överhuvudtaget. Nu gäller det inte tillåta att det här händer igen, det vill säga att vi inte ska backa till noll när nästa våg av samförstånd inträffar. Det är väl summan av kardemumman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet