Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Vlada Cakic/SVT

Tidöpartierna: Uppehållstillstånd ska kunna återkallas vid ”brister i hederligt levnadssätt”

Uppdaterad
Publicerad

Det ska vara möjligt att återkalla uppehållstillstånd på grund av ”brister i levnadssätt”. Det uppger Tidöpartierna på en presskonferens under tisdagen, där nya direktiv för en kommande utredning presenterades.

Nu tillsätts en utredning som bland annat ska analysera hur fler uppehållstillstånd ska kunna återkallas både på grund av brott och på grund av andra brister i levnadssättet.

– Endast svenska medborgare har en ovillkorlig rätt att vistas i Sverige, säger Paulina Brandberg (L) , jämställdhetsminister och biträdande arbetsmarknadsminister.

Det kan till exempel röra sig om bidragsfusk, annat missbruk av välfärdssystemen, skulder till det allmänna eller enskilda, eller association eller deltagande i gängkriminalitet. Det kan även gälla yttranden som allvarligt hotar den svenska demokratin, oärlig försörjning eller missbruk.

Leva skötsamt

I Tidöavtalet användes begreppet vandel, som då väckte debatt.

Enligt migrationsministern är tanken med utredningen att kraven ska skärpas för personer som är föremål för utlänningslagen.

– Regeringen och Sverigedemokraterna anser att utlänningars levnadssätt ska ges större betydelse för deras rätt att vistas i Sverige än idag, säger Maria Malmer Stenergard.

Muharrem Demirok (C)  ser både för- och nackdelar utredningen:

Godtyckliga grunder

-I sak är det flera förslag som det är bra att utredaren tittar på. Exempelvis att personer med koppling till terrornätverk inte ska få stanna i Sverige, säger han.

Demirok menar dock att det finns en risk att människor kan bli utvisade på godtyckliga grunder.

– Vi måste säkerställa så att ingen utvisas bara för att man inte lever upp till Sverigedemokraternas bild om vad svenska värderingar är. Exempelvis att skulder ska ligga till grund för utvisning, säger han.

Även Vänsterpartiet ser en risk för godtycklighet och rättsosäkerhet.

– Regeringens inställning till demokratin, rättssäkerheten och yttrandefriheten är djupt allvarlig, säger Tony Haddou, migrationspolitisk talesperson för vänsterpartiet.

Utredare blir Robert Schött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.