Foto: SVT/TT

Efter semestern: Så slipper du jobbångesten

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det många som börjar jobba igen efter semestern, och för en del människor kan det kännas lite jobbigt att återvända till arbetsplatsen. Vi har pratat med två stress- och arbetsmiljöforskare som ger sina bästa råd och tips för att hantera övergången från semester till jobb.

Dan Hasson jobbar som stress- och arbetsmiljöforskare och ett av hans bästa tips är att tillåta sig vara lite trögstartad den första tiden på jobbet.

– Det kan ta några dagar att komma igång, men det är även yrkesbaserat, en busschaufför kan inte stanna på var tredje hållplats och mjukstarta på det sättet. Ett annat tips är att börja mitt i arbetsveckan så att det blir nära till helgen, säger han till SVT Gomorron Sverige.

Långsiktiga mål

Ett annat sätt att hantera jobbångesten är att ha långsiktiga mål och sätta upp delmål så att tiden fram till nästa ledighet känns hanterbar.

– Till exempel kan man ha ett möte med chefen för att klargöra vad man ska uppnå till jul, och vad som förväntas av en. Otydlighet skapar mycket stress, säger Christin Mellner, arbetsmiljöforskare till Gomorron Sverige.

Hon betonar också att det är viktigt att göra saker som man tycker är kul och trevligt i vardagen så att man får möjlighet att hämta andan.

– Man behöver ha ett helt liv som är kul och härligt, och förhoppningsvis känner man även så för jobbet så att man inte bara lever upp på semestern.

Jobbiga släktingar

Men att komma tillbaka till jobbet kan vara en befrielse för vissa.

– Har man haft snoriga barn som hängt i varje arm, familj och släktingar som man ska umgås med, då pustar man ut på jobbet istället, säger Dan Hasson.

Att svara på jobbmejl under ledigheten kan vara en svår gränsdragning för många enligt Christin Mellner. Inom tjänstesektorn har man ganska mycket frihet och möjlighet att jobba mer flexibelt i utbyte mot att vara tillgänglig på ett annat sätt än ett mer ordinarie arbete.

– Det gör att det är upp till en själv att bestämma när man ska svara på mejl och vara tillgänglig. Det är en stress som gör att vi inte kan släppa tankar på jobbkrav när vi väl är lediga, vilket är negativt för vår återhämtning.

Sätt egna gränser

Hon rekommenderar att sätta egna gränser och att bestämma själv när man ska kolla jobbmejlen.  

– Jag har själv under min semester bara kollat jobbmejlen en gång i veckan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.