Foto: SVT

”Tillfälliga baracker – alltid en förlustaffär”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s rundringning bland kommuner visar att förskolebaracker är en kostsam affär.

SVT har ringt runt till tre kommuner och den samlade bilden visar att det här är kostsamt för kommunerna. Det menar exempelvis Göran Lunander, vd för det kommunal fastighetsbolaget i Örebro.

– I det korta perspektivet kan hyran på en barack bli upp till tre gånger så dyr som fören fast byggnad, säger han.

Lika dyrt som permanent

Men behöver kommunen endast förskolan i några år är det ändå värt det, då man slipper kostnaderna när baracken inte längre behövs. Den riktiga förlustaffären uppstår när baracken står kvar år efter år.

Kostnaden för en barack som stått i tolv år i Örebro har kostat lika mycket som en nybyggd förskola. Då en byggnad med tillfälligt bygglov enligt lag måste rivas efter 10 år, finns nu risken att förskolan inte längre får stå kvar.

Göran liknade att hyra baracker med att hyra en TV.

– Det blir väldigt dyrt, och när du väl har betalat den så har du ingen TV kvar.

”Alltid en förlustaffär”

I Uppsala är man emot baracker som lösning och menar att man i fjol i princip tvingades in i modulbyggen. Bengt Andrén, chef för fastighetsfrågor i kommunen menar att i växande storstäder är tillfälliga baracker alltid en förlustaffär.

– Om tillväxten i Uppsala fortsätter som i dag så kan vi kallt räkna med att det behövs fler förskolor. Tillfälliga lösningar kostar alltid mer än permanenta lösningar. I avfolkningsbygd däremot kan det däremot vara lönsamt att ha en dyrare lösning i några år för att sedan slippa kostnaderna, när fastigheten inte längre behövs, säger han.

Malmö: ”Positivt”

Men i Malmö är man mer positiv till tillfälliga förskolor. Där har man tittat på befolkningsunderlaget under 30 år, och utifrån de siffrorna har man kommit fram till att två tredjedelar ska vara permanenta byggnader och en tredjedel ska lösas på ett kortvarigt sätt.

– Det behöver inte vara paviljonger, som trots allt är dyrt, utan vi försöker även med förskolebussar och andra lösningar som inte kräver lokaler, säger Olle Sundh, senior advisor vid fastighetskontoret i Malmö kommun.

SVT ställde frågor till tre kommuner för att höra hur de ser på tillfälliga baracker ur ett kommunekonomiskt perspektiv.

Hyreskostnader för baracker varierar kraftigt, bland annat beroende på för hur lång tid man hyr den. Ju kortare tid, ju högre hyra.

I Örebro varierar hyreskostnaden för en barack mellan 2.200 kronor till 6.500 kronor per kvadratmeter och år.

Den hyreskostnad man tar ut för permanenta förskolelokaler är 2.000 kronor per år.

I Malmö varierar hyreskostnaden för en barack mellan 1.900 kronor och 5.000 kronor per kvadratmeter och år.

Den hyreskostnad man tar ut för permanenta förskolelokaler är 1.900 kronor per år.

Motsvarande siffror för Uppsala har vi inte kunnat få.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar förskolan

Mer i ämnet