Foto: Vahid Salemi/TT

Tillståndet för flygbolaget Iran Air dras in

Uppdaterad
Publicerad

Som enda land i världen har svenska Transportstyrelsen beslutat sig för att tillfälligt dra in trafiktillståndet för Irans nationella flygbolag Iran Air efter oklarheterna med flygolyckan i onsdags.
– Det är ett ovanligt beslut, säger Gunnar Ljungberg, på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsens beslut innebär att direktflyg mellan Iran och Sverige stoppas tillfälligt.

– Om man tittar framåt så kommer vi kontinuerligt följa utvecklingen, samla så mycket information vi kan för att vi ska kunna ändra vårt beslut och ge tillbaka trafiktillståndet. Det finns ingen anledning att störa trafiken i onödan, men vi kan se att det inte finns tillräckligt med information för att säga att flygsäkerheten är på en acceptabel nivå, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.

”Iran Air vill att vi tänker om”

Myndigheten informerade Iran Air både muntligen och skriftligen om sitt beslut.

– De vill naturligtvis att vi ska tänka om, men vi har inga annan information från dem som gör att att vi ändrar vårt beslut. Vi har inget otalt med Iran Air i övrigt, det handlar helt enkelt om osäkerheten i luftrummet i Iran och Irak, säger Gunnar Ljungberg.

Sverige har som enda landet i världen fattat beslutet att stoppa direktflyg till Iran.

– Det förefaller vara så, men vår lagstiftning kräver att vi är ansvariga för en säkerhetsbedömning, det kanske inte andra länder har, säger Gunnar Ljungberg.

Oklart hur länge tillståndet är indraget

Enligt Swedavia är det sammanlagt sex flygningar som berörs. Två flygningar från Arlanda i Stockholm den 11 januari och den 15 januari och en flygning från Landvetter i Göteborg den 14 januari. Samtliga flyg från Iran som skulle till svenska destinationer har därmed också ställts in.

Det är oklart hur länge tillståndet är indraget.

– Det är ett ovanligt beslut. Men det kan komma annan information inom de närmaste dagarna som gör att grunden för vårt beslut ändras, och då fattar vi ett nytt beslut så fort som möjligt, säger Gunnar Ljungberg.

Transportstyrelsen rekommenderar berörda resenärer att kontakta Iran Air.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer