Större risk att dö utan Astra Zenecas vaccin

Publicerad

Den som är över 65 år och tackar nej till Astras vaccin löper ungefär tio gånger större risk att dö av corona än att dö av den biverkan som vaccinet misstänks kunna orsaka. Detta enligt matematikern Tom Brittons beräkningar. 

Rädsla för den mycket ovanliga biverkan med blodplättar som vaccinet från Astra Zeneca skulle kunna leda till har fått många att tacka nej till vaccinet. Enligt flera regioner har många vänt i dörren när de förstått att det är Astras vaccin de kommer att erbjudas. Vissa har till och med uppträtt hotfullt mot vårdpersonalen och krävt att få ett annat vaccin.

Större risk att dö i covid

Men risken att dö i corona är betydligt större om man avstår från att ta Astra Zenecas vaccin jämfört med risken att dö av biverkningarna, en tio gånger större risk, visar matematiska beräkningar som Tom Britton, professor i matematik, gjort. 

– Jag har räknat på vad det innebär om man avstår Astras vaccin och väntar en månad för få vaccin från en annan tillverkare, jämfört med risken att drabbas av sjukdomen med blodplättar som Astras vaccin skulle kunna leda till. Med tanke på den stora smittspridning vi har i Sverige är det otroligt mycket större risk att dö i corona, ungefär tio gånger större, än risken är att dö av biverkningen från vaccinet, säger Tom Britton.

”Ologiskt att tacka nej”

För den som är rädd att dö är det en ologisk handling att tacka nej till Astra Zenecas vaccin, menar professorn i matematik. Men att Danmark nu valt att helt stoppa användningen av Astra Zenecas vaccin, även för de över 65 år, är mer logiskt, enligt Tom Britton  

– Gör jag samma uträkning för Danmarks räkning ser risken annorlunda ut. I Danmark är nämligen samhällsspridningen av viruset inte alls lika stor som här i Sverige. Därför är risken att smittas av covid-19 och dö klart mindre i Danmark än i Sverige. Med detta som utgångspunkt är det därför mer logiskt för danskarna att stoppa Astras vaccin med tanke på de potentiella biverkningarna.

Men det som ändå kan förklara varför många väljer bort Astras vaccin och därmed faktiskt utsätter sig för en betydligt större risk att dö i förtid, handlar om den egna handlingsfriheten.

– Jag tror att man känner att man själv kan påverka sin risk mer om man avstår vaccinet. Man kan ju till exempel välja att isolera sig för att undvika smittan. Man kan agera för att minska sin risk att drabbas av viruset. Tar man en vaccinspruta som man tror kan leda till en svår sjukdom kan man ju däremot inte göra något för att påverka risken att få den sjukdomen, hur liten den risken än är, säger Tom Britton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.