Tiodygnsprognos – Så blir vädret nästa vecka

Uppdaterad
Publicerad

Hösten rycker allt närmare. Norra Sverige kan se fram emot soliga dagar i nästa vecka, men i södra delarna av landet är det läge att ta fram paraplyerna.

-Från onsdag blir det ett lågtryck som kommer in. Antagligen kommer det beröra främst södra Sverige, medan det blir ganska soligt i norr. Men nästa helg så har lågtrycket gjort att det blir skurar även i norr, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

Temperaturen sjunker

Det märks att vi börjar närma oss höstmånaderna. I nästa vecka kommer dagstemperaturerna att börja sjunka långsamt.

-Jag skulle inte vilja kalla det svalt, utan snarare normalt för årstiden. Nästan hela sommaren har det ju varit varmare än normalt, men nu blir det mer som det ska vara, säger Pererik Åberg.

Den som har sista semesterveckan kvar och vill ha lite sol och sommarvärme, vart i landet ska man åka?

-Gotland och Öland tror jag ligger bra till, och sen är det ju uppe i norr. Det blir ingen högsommarvärme, men ändå sol. Så varför inte ta en tripp upp till Piteå, Umeå eller Luleå? Pite havsbad ska ju vara fint!

Får sommaren något uppsving innan hösten kommer?

-Vi ser ju bara tio dagar framåt, och på den tiden nej. Men det har ju hänt många gånger att sommaren kommit tilbaka i september, med fina dagar. I norr kan det ju bli soligt och runt tjugo grader nu i augusti, och det är ju rätt behagligt. Men de riktigt höga sommartemperaturerna ser det inte ut att bli.

Linda Bock

Vädret kommande veckan

Fredag: Regn i sydväst, annars ganska soligt.

Lördag: Risk för regnskurar i nästan hela landet.

Söndag: Soligt i Norrland och stora delar av Svealand. Söder om Mälardalen kan det däremot bli risk för skurar.

Måndag, tisdag: Vackert väder i norr, mer regnskurar i söder.

Onsdag-söndag: Lågtryck som berör främst södra Sverige, medan det blir ganska soligt i norr. Framåt helgen blir det regnskurar även i norr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.