Tjeckisk bevisjakt på Jas-mutor

Uppdaterad
Publicerad

Den tjeckiska förundersökningen om misstänkta mutor i samband med landets Jas Gripen-affär går vidare. Tjeckiska utredare väntas inom kort till Sverige för att se vad som finns att hämta här. Flera länder samarbetar om att samla bevis.

Det är överåklagaren vid enheten för korruptionsmål, Gunnar Stetler, som på tjeckernas initiativ väntar besök av sina kolleger från Prag, berättar han för TT. Även Stetler är intresserad av vad tjeckerna har att säga.

-Bara att tjeckerna söker kontakt med mig innebär att man tar till sig den information som finns, jag går in i det med öppna ögon. Skulle jag hitta tillräckligt mycket fakta så att jag har anledning att tro att befattningshavare på Saab har medverkat i det här på något sätt så vidtar jag naturligtvis åtgärder.

Utreds i Sydafrika

Stetler överväger att starta en förundersökning sedan Saab i juni medgav att dess brittiska tidigare partner BAE Systems, via Saabs dotterbolag Sanip, 2003-04 betalat ut miljonbelopp till en regeringsrådgivare i Sydafrika. Det skedde enligt Saab utan bolagets kännedom. Uppgiften ledde till en ny utredning i Sydafrika och Stetler väntar ännu på besök från kollegerna där.

Även med anledning av flera gamla europeiska affärer finns alltså nygamla korruptionsmisstankar, som tidigare lett till nedlagda utredningar. Tjeckerna har dock aldrig gett upp. Premiärminister Petr Necas presschef Jan Osuch skriver till TT att fem länder samarbetar i utredningen kring Gripen-mutor. Uppgiften bekräftas av den tjeckiska åklagarmyndigheten, som nämner kontakter med Österrike. Motsvarigheten i Wien är dock tyst.

Tjeckiskt krav

Stetler vet inte exakt vilka samarbeten tjeckerna syftar på men tror att det handlar om rättshjälp mellan olika stater.

-Det material som finns tillgängligt i den här utredningen kommer från olika länder. Jag har en hel del material som kommer från exempelvis England och andra länder. Och den typen av material får man med förbehåll om sekretess.

Tjeckiens premiärminister sade 2010 att Saab måste lägga alla kort på bordet om den förra affären med Tjeckien om svenskarna ska få vara med i nästa upphandling av stridsflygplan 2015. Han vidhåller den uppfattningen, berättar presschefen Osuch.

I Sverige lade åklagaren Christer van der Kwast ned sin utredning 2009 i brist på bevis.

TT

Gripen-affärer

Schweiz regering vill köpa 22 Jas Gripen-plan, meddelades i december i fjol, men inget är klart.

Sydafrika har köpt 28 Gripen-plan medan Ungern har hyrt 14 plan (som köps loss 2016) och Tjeckien också 14. Thailand köpte 6 plan 2008 och har beställt ytterligare 6.

Brasilien, Danmark och Indien har fått offerter. Det finns också intresse för Gripen i Kroatien, Rumänien och Bulgarien.

Affärerna i Tjeckien, Ungern och Sydafrika, liksom den misslyckade affären i Österrike, har varit föremål för mutmisstankar.

En stor brittisk utredning lades ned 2009 sedan partnern BAE förlikats med åklagarna och betalat 3,7 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.