Stadshotellet i centrala Säter. Foto: SVT

”Tokig i Säter” – inget att skämta om

Uppdaterad
Publicerad

I jakten på en rolig slogan kan det ibland slå över. Det tycker i alla fall Marit Ragnarsson (C) i Säter som inte tycker att kommunens slogan ”Jag är tokig i Säter” är något att skratta åt.

– De som har psykiska sjukdomar kan känna sig kränkta. Många som har hört av sig till mig tycker att det är cyniskt, osmakligt och ostrategiskt.

Marit Ragnarsson säger att det inte bara är för att undvika att kränka människor som kommunens slogan bör bytas ut. Hon tycker att en annan slogan skulle kunna hjälpa kommunen att bli känd för något annat än för att ta hand om grova brottslingar som dömts till vård.

–  Det är ostrategiskt att spela på stämpeln om mentalvård som vi säger oss vilja tvätta bort i andra sammanhang. Vi borde undvika att förstärka den kopplingen.

Röstades ner

Marit Ragnarsson yrkade nyligen i kommunens näringslivsutskott att reklamfrasen skulle omprövas, men röstades ner av majoriteten.

– De andra i utskottet tycker att den är bra, de hoppas att få uppmärksamhet.

Sofie Jutner, turismsamordnare i Säters kommun är nöjd med kommunens slogan.

– Den står ut, är rolig och har en dubbelmening. De flesta vet att Säter är mest känt för sjukhuset. Vi är stolta över att vi har en bra vård. Vi menar att man är tokig som att man är tokig i glass, det är ju inte så många i dag som använder ordet tokig som att man är psykiskt sjuk.

Hur känns det att människor känt sig kränkta av reklamen?

– Vi har inte för avsikt att kränka någon. Vi har varit noga med att kolla med landstinget och de sa kör.

Varumärkestrategen Michael Nilsson är dock tveksam till om ”Jag är tokig i Säter” är någon lyckad slogan.

– Jag tror faktiskt att man förlorar mer än man vinner på att använda den. Det ska inte finnas en negativ laddning i en slogan. Det känns som att man skojar med något som är ett viktigt område, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.