Den 17 mars kränkte två danska plan svenskt territorium i södra Östersjön. Planet på bilden är ett svenskt gripenplan. Foto: Försvarsmakten

Tolv kränkningar av svenskt luftrum i år

Uppdaterad
Publicerad

Kränkningarna av svenskt luftrum har ökat. I år är siffran redan uppe i tolv – trots att året ännu inte är slut. I topp hamnar Danmark och USA med tre överträdelser vardera. Mänskliga misstag, tekniska fel och saknade tillstånd är de vanligaste orsakerna, enligt Försvarsmakten.

Förra fredagen kränkte ett amerikanskt statsluftfartyg svenskt territorium söder om Trelleborg. Försvarsmakten är förtegen om händelsen, men säger att flygplanet saknade giltigt tillstånd.

Det var den tolfte kränkningen av svenskt luftrum i år, enligt de incidenter som Försvarsmakten har rapporterat till försvarsdepartementet fram till den 17 november.

Danmark och USA ligger i topp, med tre kränkningar vardera. På andra plats hamnar Norge med två kränkningar, medan Frankrike, Tyskland, Ryssland och Estland står för en vardera.

Samtidigt har det inträffat sex fartygskränkningar i år, där de ansvariga länderna är Danmark, Polen, Litauen och Norge. Dessutom står Estland och Finland bakom två fordonskränkningar.

Successivt ökat

Antalet kränkningar av luftrummet har varierat ganska kraftigt sedan 2009, då Försvarsmakten började sammanställa sin statistik.

Toppåret var 2010 med 19 kränkningar, året därpå sjönk antalet hastigt till tre incidenter. Därefter har antalet successivt ökat fram till i år, då vi redan är uppe i 12 kränkningar – trots att året ännu inte är slut.

Tre huvudförklaringar

När SVT Nyheter söker Försvarsmakten har myndigheten ingen person som kan kommentera kränkningarna mer ingående. Men pressekreterare Jesper Tengroth säger att den absoluta majoriteten av kränkningar beror på tre saker: att det saknas tillstånd för att flyga över svenskt luftrum, tekniskt fel på flygplanet eller mänskliga misstag.

Han kan inte svara på om det finns någon förklaring till varför USA och Danmark sticker ut i statistiken, eller varför antalet kränkningar totalt sett har ökat sedan 2011.

– Det ser lite olika ut från år till år. Jag kan inte svara på om vi gjort någon analys som vi kan dela med oss av.

Fem av kränkningarna 2016

Antal kränkningar 2009–2016

2009 – 14

2010 – 19

2011 – 3

2012 – 7

2013 – 8

2014 – 12

2015 – 11

2016 – 12 (fram till den 17 november)

Källa: Försvarsmakten, försvarsdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.