Bilden delades i en Facebookgrupp med uppemot 13.000 medlemmar och misstogs för en bild på personer i burka. Foto: Skärmdump

Tom buss misstogs för kvinnor i burka

Uppdaterad
Publicerad

Skärmdumpar från den främlingsfientliga Facebookgruppen ”Fedrelandet viktigst” delas just nu aktivt på sociala medier. På bilden kan man se en rad tomma bussäten. Men i kommentarsfältet har flera personer trott att bilden föreställer någonting helt annat – nämligen personer i burka.

”Äckligt”, skriver en av medlemmarna i den norska Facebookgruppen ”Fedrelandet viktigst” (Fäderneslandet först) som en kommentar till bilden.

Bilden på bussätet, som delades i gruppen med uppemot 13.000 medlemmar, har misstagits för en bild på personer i burka.

”Skrämmande. Det är omöjligt att se om det är män eller kvinnor. Om de har högar med stulna varor under lakanet eller till och med vapen och bomber”, skriver en annan gruppmedlem.

”Folk ser vad de vill se”

Det var den norska kommunikatören Sindre Beyer som lade upp skärmdumpar på kommentarerna på Facebook, något som tidningen Nettavisen uppmärksammat.

Till Metro säger Sindre Beyer att Facebookgruppen ”Fedrelandet viktigst” fungerar som något av en ekokammare, där samma åsikt upprepas utan att någon vill ta del av andras åsikter.

– Det är fullt med falska och förvrängda påståenden. Allt som läggs upp tas som sanning. Det blir en blandning av konspirationsteorier, rasism och främlingsfientlighet, säger han.

I skärmdumparna kan man se att vissa av gruppmedlemmarna sett vad bilden egentligen föreställer – en tom buss.

”Det är ju bara bussäten, men det ser skumt ut”, skriver en gruppmedlem. ”Folk ser det de vill se”, skriver en annan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.