Björn Forsell (SD) och Erica Gunnarsson Kibowi (V) har som länsordförande båda sett hur deras partiet saknat kandidater i vissa kommuner. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Tomma valsedlar i kommunvalen i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Flera partier i länet har saknat listor till kommunvalet. Bakgrunden är att det är svårt att få folk att arbeta politiskt.

– Ja, det kanske är så att många tror att det här att vara politiskt aktiv, att vara på listor, att det bara berör vissa, att det sköter politikerna, och jag är inte politiker, säger Erica Gunnarsson Kibowa, distriktsordförande i Vänsterpartiet i Jönköpings län.

– Det är en utmaning att visa att politik är något för alla.

Val 2018 – #dinröst

Hot mot demokratin

Erica Gunnarsson Kibowa (V) och många med henne menar att det är ett hot mot demokratin om folk inte vill vara lokala politiker.

I Jönköpings län har Liberalerna, Miljöpartiet, Vänstern och Sverigedemokraterna stått utan kandidater i en eller flera kommuner inför höstens val. Sakta ljusnar läget, men fortfarande saknar partier listor i flera kommuner. Orsakerna kan vara många till att folk inte vill ställa upp.

Försöker underlätta

– Man får inte den credden man behöver tycker jag. Man ställer ju faktiskt upp i stort sett ideellt och hjälper till med olika kommuner och försöker göra det bästa, hoppas jag, för kommunen där man jobbar och bor i, säger Björn Forsell, distriktsordförande för Sverigedemokraterna.

Vänstern har provat med barnpassning under politiska möten för att det ska vara lättare för föräldrar att arbeta politiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet