Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tonårstjejers läckta nakenbilder säljs i slutna forum på nätet

Uppdaterad
Publicerad

I dolda nätforum samlas unga män och byter och säljer med tonårstjejers läckta nakenbilder. Det handlar om privata bilder och filmer som skapats i förtroende och aldrig varit tänkta att spridas. Det visar ett avslöjande av Dagens ETC, som infiltrerat ett av forumen.

– Det var förnedrande, säger 15-åriga Saga, som fått sina privata bilder publicerade, till SVT:s Morgonstudion.

Tidningen Dagens ETC har granskat en för de flesta vuxna okänd gemenskap på nätet, där unga män vill ”exponera horor”. Där byter, säljer och köper de svenska tonårstjejers läckta bilder och filmer, visar granskningen.

– Jag försöker att inte tänka på att killar sitter och tittar på mig. För jag blir illamående. Det är så äckligt, säger Nova, vars ex har spridit hennes privata sexfilmer från när hon var tonåring.

”Jag kände en otrolig skam”

En annan som har utsatts är Saga, som i dag är 15 år. Det började med att hon fick sitt Snapchat-konto hackat, berättar hon i Morgonstudion. Hon fick sedan reda på att hennes bilder spridits genom att folk började skicka dem till henne och tagga henne på Tiktok.

– Det var hemskt. Det var förnedrande. Jag kände en otrolig skam, vilket man inte ska göra egentligen.

Dagens ETC har infiltrerat en sluten server på plattformen Discord där unga tjejer ofrivilligt hängs ut. Där har användare för bara 200 kronor kunnat få tillgång till tusentals bilder och filmer med sexuellt innehåll. Totalt har tidningen identifierat 52 svenska flickor och unga kvinnor, varav minst 18 är under 18 år.

– När vi säger infiltrerat så låter det svårare än vad det är. Det här är en sluten kanal, men det är också lätt att gå med, säger Christoffer Röstlund Jonsson, en av reportrarna som har gjort granskningen, i Morgonstudion.

”Många minderåriga”

Kanalerna går inte att googla fram utan hittas genom inbjudningar och direktlänkar på andra sociala medier. Och i den nu stängda kanalen ”Svenska tjejer” var det som mest 8 000 medlemmar, enligt Dagens ETC.

– Jag är personligen chockad över hur många minderåriga det rör sig om, säger Röstlund Jonsson, och berättar att man sett hur killar chattar och byter material sinsemellan.

Enligt Dagens ETC är det helt vanliga, unga svenska män och pojkar som ligger bakom dessa kanaler.

– Man efterfrågar ”Är det någon som har tjejer i Linköping? Jag har tjejer i Norrköping, vill ni byta?” och så namnger man. Samtidigt som man i ena stunden kan snacka om en ny hårdvara till en gaming-pc och senaste dataspelet så vill man ha nakenbilder på sin klasskamrat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

OLAGA INTEGRITETSINTRÅNG I SVERIGE

2018 infördes lagen om olaga integritetsintrång i Sverige. Enligt den är det olagligt att sprida nakenbilder på personer samt att sprida bilder på eller uppgifter om personer sexualliv. Man får inte heller sprida bilder på personer som befinner sig i mycket utsatta situationer, bilder på eller uppgifter om andra personers hälsotillstånd eller bilder på någon som utsatts för ett brott.  

Kravet för att någon ska kunna dömas för olaga integritetsintrång är dock att syftet med spridningen är att orsaka allvarlig skada för den utsatta personen. Om så är fallet kan man dömas till böter eller fängelse i högst två år. Vid grovt brott kan man dömas till fängelse i lägst sex månader och högt fyra år. 

Källa: Riksdagen.se 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.