Tonney miste armen – nu har han fått tillbaka känseln genom ny protes

Publicerad

Tonney Forsberg miste sin arm i en arbetsplatsolycka för flera år sedan. I dag bär han en tankestyrd robotarm och har fått tillbaka känseln i sin konstgjorda hand.  

– Det är som en liten processor som tar hand om signalerna från mina nerver och skickar det vidare, säger Tonney Forsberg.

En blandning mellan biologi och elektronik, så kallad bionik, är det som har hjälpt Tonney. Man har opererat in elektroder i hans arm som fäster till de nervändar som kapades vid amputationen. De nerverna har fortfarande kontakt med hjärnan och gör det möjligt för honom att styra robotarmen med tankekraft. Signalerna kan också gå åt andra hållet, och det är det som gör att Tonney har känsel i sin konstgjorda hand. 

Det krävs dock mycket träning för att motoriken ska fungera. Se hur Tonney lärt sig att plocka upp mynt och med sin protes i klippet ovan. 

Fråga doktorn, varje måndag klockan 18:45 i SVT1 och på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.