Europahuset i Bryssel. Foto: TT

Toppmöte: Brexit och flyktingfrågan splittrar EU

Publicerad

Flyktingar, brexit och framtiden för EU ska diskuteras av EU-ländernas regeringschefer på toppmötet som inleds i Bryssel på torsdageftermiddagen.

Fokus är att färre migranter och flyktingar ska komma till Europa.

Kvotering?

Gränsbevakningen ska förstärkas, och samarbetet med kustbevakningen i Libyen ska fortsätta. Orsaker till flykt och migration ska bemötas, bland annat genom en Afrika-fond på 3 miljarder euro till ekonomiska utvecklingsprojekt i norra Afrika.

Men den djupa konflikten om och hur asylsökande ska fördelas inom EU skjuts än en gång fram, beslut hoppas man nu på våren 2018. Ungern och Polen är helt emot att de ska tvingas ta emot en kvot asylsökande.

Britternas nota

Sverige hör till de länder som hade hoppats att förhandlingarna om det brittiska utträdet gått snabbare. Frågan vad britterna ska betala när de lämnar för EU-projekt britterna varit med att besluta om, det är ”den svåra nöten”.

– Vi hade hoppats kunna gå över från skilsmässoförhandlingar till att tala om vår framtida relation med britterna. Men nu blir det tyvärr inte så vid detta möte, sa Stefan Löfven (s) i riksdagens EU-nämnd.

Enligt Stefan Löfven tillhör Sverige de länder som driver på för att det ska bli beslut i december om att gå in i nästa fas av förhandlingar med britterna.

Många möten

Donald Tusk, som är ordförande för regeringschefernas toppmöten, skriver i sin inbjudan att EU misslyckats med att enas om flera viktiga frågor. Därför vill han nu kalla regeringscheferna till fler toppmöten för att staka ut EU:s framtid efter att britterna lämnar EU.

Det handlar om EU-toppmötet i Göteborg i november om arbetsmarknad och sociala frågor och sen extra toppmöten om euroområdet, om migrations- och asylpolitiken, om terrorbekämpning, digitalisering, handelspolitiken och hur kandidaterna ska utses i EU-parlamentsvalet 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.