Foto: Scanpix

Toppnotering för SD i ny mätning

Uppdaterad
Publicerad

Trots den senaste tidens skandaler får Sverigedemokraterna under november det hittills högsta uppnådda stödet i TV4/Novus opinionsmätningar. Partiet får stöd av 8,6 procent av väljarkåren.

–Filmen har snarare gett partiet ökad exponering, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

I TV4/Novus novembermätning får Sverigedemokraterna stöd av 8,6 procent av väljarkåren, vilket är den högsta notering partiet haft i Novus mätningar. Skandalerna med järnrör, rasistiska och sexistiska uttryck tycks inte ha avskräckt partiets väljare – i stället ökade stödet efter att krisen briserade.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

–De kom in i riksdagen som ett främlingsfientligt parti. Att det sedan kryper fram att de är främlingsfientliga behöver inte vara dåligt, tyvärr, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus.

Han anser att grunden till SD:s framgångar är att de nu ses som en reell maktfaktor av det svenska folket. Samtidigt drabbar den ekonomiska krisen partiets väljare hårt, som framför allt består av män som endast har gymnasieutbildning.

–Det är där varslen slår hårdast.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare vid Göteborgs universitet, är inte förvånad över uppgången.

–Det som driver folk att rösta på SD i första hand är att man håller med om invandringspolitiken. Deras väljare en hög tolerans för den typen av rasistiska kommentarer och de har en misstro till medier.

Fakta: Opinionen enligt Novus

Så stort stöd får partierna i mätningen:

Parti;Väljarstöd (procent);Förändring (procentenheter);

M;28,7;-2,3;

FP;5,4;-0,8;

C;4,1;+0,2;

KD;3,2;+0,1;

S;32,9;-0,9;

V;6,6;+0,9;

MP;9,6;+0,5;

SD;8,6;+2,1;

Alliansen;41,4;-2,8;

Rödgröna;49,1;+0,5;

Mätperiod: 22 oktober-25 november. 2 500 personer har intervjuats per telefon.

Källa: TV4/Novus (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet