Toyota återkallar tusentals personbilar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Toyota återkallar 19 808 personbilar i Sverige. Anledningen är att det finns en risk att bilarna inte aktiverar ett varningssystem som ska uppmana föraren om att något är fel.
– I värsta fall kan det leda till att bilen slutar driva, att den stannar, säger Erik Gustafsson, pressansvarig på Toyota Sverige.

Globalt återkallar Toyota 752 000 bilar tillverkade mellan mars 2013 och februari 2020. Modellerna det rör sig om är Prius och Auris hybrid.

– Det finns en serviceåterkallelse. Det är inget fel på dem, man har upptäckt att det finns en risk att bilen inte aktiverar ett ”felsäkert läge”. Om bilen märker att något är fel så ska den aktivera felsäkert läge för att uppmärksamma föraren på att man bör köra till verkstaden eller köra av vägen. Nu finns det risk att bilen inte sätter igång det, säger Erik Gustafsson.

Vad kan det få för konsekvenser?

– I värsta fall kan det leda till att bilen slutar driva, att den stannar istället för att kunna köra till verkstaden.

Vad bör de berörda bilägarna göra?

– De får ett brev där man uppmanas kontakta sin Toyotaverkstad och boka in en uppdatering för att åtgärda ett eventuellt fel. Det här innebär inte att det är större risk att det uppstår fel, men för säkerhetsskull ska man göra det.

Erik Gustafsson säger att Toyota står för servicekostnaden för de berörda bilarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer