Trafikskadeforskaren: ”Säkerheten är satt ur spel”

Publicerad

Polisen ska se över det interna trafiksäkerhetsarbetet – efter att skadorna på polisfordon skjutit i höjden.

– Det är oroväckande. Man måste bromsa den här utvecklingen inom polisen, säger trafikskadeforskaren Jörgen Lundälv.

Skador som har uppstått efter prejningar står för den största kostnaden, enligt statistik från Kammarkollegiet.

– Prejningarna är den farligaste aktiviteten, det innebär väldigt stora risker. Det är inte bara en fråga om trafiksäkerhet utan också en fråga om arbetsmiljö för polispersonal, säger Jörgen Lundälv, docent i trafikmedicin vid Umeå universitet.

”För stora risker”

Enligt honom är det ett allt mer våldsamt samhälle som har resulterat i en eskalering av polisens våldsanvändning i trafiken.

– Trafiksäkerheten är satt ur spel. Det är viktigt att få stopp på ett flyende fordon, men jag är inte alls säker på att prejning är det mest effektiva. Det är förenat med allt för stora risker.

Ny teknik viktigt

Jörgen Lundälv vill se att polisen i högre utsträckning använder sig av andra metoder som spikmattor eller helikopter och radiokommunikation för att få stopp på fordon. Men också av ny teknik.

– I höst kommer de nya polisbilarna, som innehåller 360-graderskameror, i bruk. Svensk polis står inför ett helt nytt skede när det nu finns modern utrustning att använda sig av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.